Optimisme over Apple houdt aan

Ondanks de forse koersdreunen die het aandeel Apple de laatste tijd kreeg blijven veel analisten het aandeel sterk ondergewaardeerd noemen. Diverse analisten stellen dat Apple wel eens het succesaandeel van 2013 kan gaan worden. Het aandeel noteert echter op een zeer forse afstand onder het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen: 526 dollar ten opzichte van 750 dollar.

Piper Jaffray zeer enthousiast

Het aandeel wordt door de analisten van het Amerikaanse Piper Jaffray tot hun favorieten voor 2013 gerekend. Piper Jaffray heeft met een koersdoel van 900 dollar het hoogste koersdoel voor het aandeel. De in hun ogen enorme onderwaardering van het aandeel wordt volgens hun verklaard door de momenteel veel te pessimistische verwachtingen over het aandeel. De analisten gaan er vanuit dat Apple in 2013 veel van de negatieve verwachtingen over de duurzaamheid van haar winstmarges zal doen wegnemen. Van Apple worden door de analisten ook volgend jaar weer innovaties verwacht. Dit zullen vooral verbeteringen aan de iPhone en de iPad zijn. Daarnaast verwachten de analisten dat Apple ook op televisiegebied met een innovatie zal gaan komen.

JP Morgan houdt vast aan koersdoel van 770 dollar

Ook JP Morgan noemt het aandeel zeer ondergewaardeerd. Vandaag herhaalt de Amerikaanse zakenbank haar buy met een koersdoel van 770 dollar. De analisten sluiten zich aan bij hun collega’s van Piper Jaffray dat er wellicht teveel slecht nieuws reeds verdisconteerd zou zijn in de koers. De analisten sluiten niet uit dat in het komende kwartaal Apple wat minder iPhones en iPad’s zou kunnen verkopen maar dit zou het bedrijf ruimschoots kunnen incasseren. ”Een kwartaal een wat lagere omzet is zeker geen reden tot zorg” aldus de analisten. Tevens stellen de analisten dat Apple bezig is om haar productiekosten verder te verlagen hetgeen de marges ook weer kan doen opveren.

Waardering Apple

Hoofdkantoor-<a href= Apple te Cupertion, Californië' align=middle/>
Hoofdkantoor Apple te Cupertion, Californië

Het aandeel Apple noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 10,85. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 17,06. De sector hardware en toepassingen noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 17,85. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 10,64 Amerikaanse dollar verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 2 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,91 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 4,96. De sector wordt verhandeld op 3,19 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over Apple

Het aandeel van de producent van hardware en toepassingen wordt door 39 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 750,58 Amerikaanse dollar. De beurskoers ligt zodoende 42 procent onder de fair value van de analisten. Apple 's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 490,5 miljard Amerikaanse dollar.

Verwachting resultaten 2012 Apple

Over het huidige jaar wordt een omzet van 192,13 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 46,83 miljard Amerikaanse dollar. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 48,91 Amerikaanse dollar. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 61 procent. Om 16.53 noteert het aandeel 0,65 procent lager op 530,44 Amerikaanse dollar.