Fors meer winst Alcoa in Q4, over heel 2012 echter winst- en omzetdaling

Gisteravond trapte de Amerikaanse staalfabrikant Alcoa van oudsher het publicatieseizoen af. De resultaten van het Alcoa over het afgelopen kwartaal waren fors hoger dan in dezelfde periode in 2011. Over het vierde kwartaal boekte het bedrijf een omzet van 5,89 miljard dollar en dit was vrijwel gelijk aan het voorgaande kwartaal. Door stevige kostenbesparingen kon het bedrijf echter meer overhouden. Onder aan de streep hield Alcoa 242 miljoen dollar over terwijl dat in het voorgaande kwartaal nog een verlies was van 143 miljoen dollar.

Het nettoresultaat was in lijn met de consensus van de meeste analisten. Tijdens de nabeurshandel steeg het aandeel met 1 procent tot 9,34 dollar.

Voor 2013 verwacht het bedrijf een groei van 7 procent van de vraag naar aluminium. Dit grotendeels door een gestegen vraag vanuit China en een toenemende binnenlandse vraag door de Amerikaanse industrie.

Waardering Alcoa

Rollen aluminium <a href= Alcoa -fabriek' align=middle/>
Rollen aluminium Alcoa -fabriek

Het aandeel Alcoa noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 14,34. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 44,33. De sectorindustriële metalen noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 3,88. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 0,12 Amerikaanse dollar verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 1 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 3,79 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 0,73. De sector wordt verhandeld op 1,32 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over Alcoa

Het aandeel van de producent van industriële metalen wordt door 10 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 10,78 Amerikaanse dollar. De beurskoers ligt zodoende 16 procent onder de fair value van de analisten. Alcoa 's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 9,71 miljard Amerikaanse dollar.

Verwachting resultaten 2012 Alcoa

Over het huidige jaar wordt een omzet van 24,78 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 731,94 miljoen Amerikaanse dollar. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 65 dollarcent. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 5 procent.

Resultatenrekening Alcoa 2012

<a href='/aandeel/219-alcoa'> Alcoa </a> resultatenrekening 2012