Minder winst ASML over Q4 verwacht

Het gros van de analisten gaat ervan uit dat ASML over het vierde kwartaal een fors lagere omzet en winst zal moeten gaan presenteren. Volgens de consensus zal het vierde kwartaal het zwakste kwartaal van 2012 worden. De omzet komt naar verwachting uit op 1,07 miljard euro. In de overige kwartalen lag de omzet rond de 1,22 miljard euro. De winst over het vierde kwartaal komt naar verwachting uit op 214 miljoen euro. Dit betekent een winst per aandeel van 58 cent.

De lagere resultaten worden deels veroorzaakt door de lagere vraag naar chipmachines. In november gaf ASML al aan dat de vooruitzichten voor de vraag naar haar machines stevig verslechterd waren.

Waardering ASML

Complex-<a href= ASML te Veldhoven' align=middle/>
Complex ASML te Veldhoven

Het aandeel ASML noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 14,89. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 5,15. De sector halfgeleiderindustrie noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 7,97. Over het lopende jaar wordt voor volgend jaar per aandeel een dividend van 0,6 euro verwacht. Het dividendrendement hiervan komt dan uit op 1 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,86 procent.

De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 4,07. De sector wordt verhandeld op 2,68 maal haar intrinsieke waarde.

Analisten over ASML

Het aandeel van sector halfgeleiderindustrie wordt door 31 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 45,32 euro. De beurskoers ligt zodoende procent boven de fair value van de analisten. ASML 's marktkapitalisatie ligt momenteel rond de 17,2 miljard euro.

Verwachting resultaten 2012 ASML

Over het huidige jaar wordt een omzet van 4,74 miljard euro verwacht. Voor dit jaar wordt een nettoresultaat verwacht van 1,04 miljard euro. De consensus van het resultaat per aandeel ligt op 3,17 euro. De verwachting van het rendement op het eigen vermogen over dit jaar ligt op 30 procent. Dinsdag sloot het aandeel 2,68 procent hoger op 47,20 euro.