HP overtreft verwachtingen

Hewlett Packard heeft de omzet in het afgelopen kwartaal zien dalen, maar probeert het ergste inmiddels achter zich te laten. De pc-fabrikant verwacht dat de resultaten in de komende periode dit fiscale jaar gaan verbeteren, ondanks de moeilijke marktomstandigheden in met name de pc-markt. Analisten blijven voorlopig nog aan de zijlijn staan.

Beter dan verwachte cijfers

Hewlett Packard ( Hewlett Packard ) heeft over het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar van 2013 de winst zien dalen met 16% tot 1,23 miljard dollar ofwel 0,63 dollar per aandeel. De aangepaste winst bedroeg 0,82 dollar per aandeel. Dit was echter beter dan de 0,71 dollar per aandeel waar de markt gemiddeld rekening mee hield.

De winst werd met name gedrukt door herstructureringskosten die Hewlett Packard heeft gemaakt om weer gezonder te worden. Met het snijden in het personeelsbestand hoopt de pc-fabrikant zijn winst op te kunnen voeren, aangezien de vraag naar pc’s en printers daalt.

Verder zag Hewlett Packard in de afgelopen maanden de omzet dalen met 5,6% tot 28,4 miljard dollar, wat desondanks eveneens meer was dan de 27,9 miljard dollar die analisten hadden geraamd. Bij de pc-tak daalde de omzet met 7,7% tot 8,2 miljard dollar en Hewlett Packard verwacht dat deze daling in het huidige kwartaal alleen maar zal versnellen. De omzet uit printers daalde met 5,3% tot 5,93 miljard dollar.

Voor het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar rekent Hewlett Packard op een winst per aandeel van 0,8 tot 0,82 dollar per aandeel. Daarbij heeft het bedrijf vertrouwen voor dit jaar en verwacht het volgend jaar weer terug te keren naar groei.

Consensus

Voorlopig blijven analisten bij hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel, maar gezien de overwegend positieve reacties en daaropvolgende koersstijging mag verwacht worden dat zij in de komende dagen alsnog hun ramingen opwaarts gaan bijstellen. Momenteel staan er 2 koop-, 10 houd- en 6 verkoopadviezen uit, wat een licht negatieve consensus oplevert.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 15,14 dollar, wat een negatief verwacht rendement genereert van ruim 9%.