Oracle heeft last van de cloud

Oracle maakte recent tegenvallende resultaten over het derde kwartaal van het fiscale jaar dalen, vooral door tegenvallende prestaties bij de hardwaredivisie en cloudoplossingen. Analisten blijven echter vooralsnog vertrouwen houden in het aandeel, al is de koers wel flink gedaald.

Fors lagere resultaten

<a href= Oracle cloudoplossingen' align=middle/>
Oracle cloudoplossingen

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle maakte woensdag 20 maart zijn resultaten over het derde kwartaal van het fiscale jaar, waarbij de winst exclusief bijzondere posten op 65 dollarcent per aandeel uitkwam bij een omzet van 8,97 miljard dollar. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een winst per aandeel van 66 dollarcent bij een omzet van 9,37 miljard dollar.

Steeds meer bedrijven stappen weliswaar over op internetgebaseerde cloudoplossingen, maar Oracle heeft moeite om hier geld aan te verdienen. Daarnaast zorgde deze verschuiving ervoor dat Oracle ’s verkoop van hardware en nieuwe softwareoplossingen meer daalden dan verwacht.

De hardwareomzet, waaronder servers en opslag onder vallen die werden verkregen door de overname van Sun Microsystems in 2010, daalde met 23% tot 671 miljoen dollar. De omzet uit nieuwe softwarelicenties, dat door analisten gezien wordt als een indicator voor de toekomstige omzet, daalde met 1,8% tot 2,33 miljard dollar.

Verwachtingen huidige kwartaal

Voor het lopende kwartaal anticipeert Oracle op een winst exclusief bijzondere posten van 85 tot 91 dollarcent per aandeel. De aangepaste omzet zal in het fiscale vierde kwartaal uitkomen tussen 10,8-11,4 miljard dollar.

Deze relatief positieve verwachtingen zijn het gevolg van contracten die reeds zijn getekend, aldus Oracle . Sommige van deze grote contracten waren vertraagd, wat van invloed was op de derdekwartaalcijfers.

Koersdaling

Naar aanleiding van de tegenvallende resultaten daalde de koers scherp van 35,77 dollar naar 31,98 dollar, oftewel een verlies van ruim 10%. Hiermee ligt de koers weer op het niveau van december vorig jaar.

Ondanks de slechte resultaten adviseren analisten nog niet om het aandeel van de hand te doen. Slechts 1 analist adviseert het aandeel te verkopen, terwijl er daartegenover 10 houd- en 14 koopadviezen uitstaan. Zodoende is de consensus dus nog altijd zeer positief.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 35,70 dollar, wat door de forse koersdaling nu resulteert in een verwacht rendement van 11,65%.