Goedkeuring Crucell vaccin

Het Nederlandse Biotechnologiebedrijf Crucell heeft maandag bekend gemaakt de Chinese markt te gaan betreden met zijn vaccin tegen hepatitis B. De Chinese autoriteiten hebben toestemming gegeven het middel Hepavax-Gene van Crucell te registreren in het land. Analisten reageren positief op het nieuws.

Hepavax-Gene
Hepavax-Gene® is een vaccin ter bestrijding van Hepatitis B. Volgens topman Ronald Brus is de markt voor Hepatitis B-medicijnen erg groot in China, de grootste voor dit soort vaccins ter wereld. Er zijn ongeveer honderd miljoen doses per jaar. Crucell richt zich met zijn vaccin op de Chinese particuliere markt met een nadruk op jonge volwassenen.

Het vaccin van Crucell heeft een aantal voordelen ten opzichte van de concurrenten. Zo is het kwikvrij, wat betekent dat het veel geschikter is voor de medicatie van kinderen. En het is goedkoper in de productie, door de efficiënte productietechnologie van Crucell.

De analisten van ABN AMRO merken op dat de aankondiging positief nieuws is, maar niet geheel onverwacht. De analisten denken dat de operationele, financiële en marktrisico’s groter zijn dan de kansen die een groeionderneming als Crucell kan bieden. Vooral de toenemende concurrentie kan de winstgevendheid in de toekomst in gevaar brengen, aldus de analisten. De analisten blijven daarom terughoudend en handhaven het houdadvies.

Analist Marcel Wijma van SNS Securities stelt dat de registratie in China van het Hepavax-Gene vaccin een belangrijke mijlpaal is. Dit omdat China de grootste markt voor vaccinaties tegen hepatitis B is, aldus de analist. Wijma wijst op verschillende marktonderzoeken die stellen dat de Chinese markt voor hepatitis B ruim zal verdubbelen naar 800 miljoen dollar in 2012, waar dat in 2007 nog 340 miljoen dollar was. De analist verwacht dat Crucell een aanzienlijk deel van deze markt kan winnen. Het koopadvies blijft mede daarom door de analist gehandhaafd. Het koersdoel is vastgesteld op 17,50 euro.

Zoals uit het voorgaande blijkt blijven analisten bij hun eerder gedane advies. Momenteel zijn er 6 koop- en 8 houdadviezen afgegeven tegenover slechts 1 verkoopadvies.