ASML snijdt in personeelsbestand

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML gaat flink snijden in haar personeelsbestand. Dit als gevolg van de teruglopende wereldeconomie die het bedrijf fors lijkt te raken. ASML wil circa 1000 werknemers ontslaan om zo kosten te besparen. Daarnaast zal het concern uit Veldhoven tijdelijk haar productiefaciliteiten sluiten. ASML meldde dit donderdag middels een persbericht.

Ontslag
ASML ontslaat circa 1000 werknemers wat neerkomt op 10% van haar personeelsbestand. Het gaat hierbij vooral om werknemers met een tijdelijk contract. ASML had eerder al werktijdverkorting gekregen van de Nederlandse Staat voor 1100 van de 7000 werknemers.

Minder omzet
ASML .jpg align=right> ASML verwacht dat het de komende kwartalen minder omzet zal behalen. ASML gaat uit van een omzet in het vierde kwartaal tussen 450 en 500 miljoen euro. Het bedrijf rekende afgelopen oktober nog op een omzet van 530 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2009 denkt ASML een omzet te behalen van 180 tot 250 miljoen euro. ASML heeft daarnaast veel problemen met een overschot aan geheugenchips die alsmaar verder in prijs zakken. Tevens heeft het concern moeite om de financiering rond te krijgen van machines welke 30 miljoen euro per stuk kosten.

Nooit eerder
CEO van ASML , Eric Meurice meldde dat ASML niet eerder een dergelijke grote vraaguitval naar lithografie machines heeft meegemaakt. Op 15 januari 2009 zal ASML haar resultaten over vierde kwartaal van 2009 bekend maken. Het aandeel ASML is genoteerd op de AEX welke onderdeel vormt van de NYSE - Euronext . De koers schommelt momenteel om en nabij de 11,56 euro.

Consensus ASML
Het aandeel ASML krijgt door analisten 9 koop- en 16 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft ASML 9 verkoopadviezen gekregen van analisten. Het gemiddelde koersdoel is 12,09 euro. De analisten van ABN AMRO handhaven hun houdadvies. De analisten zijn vrij zorgelijk over de terugloop van het orderboek van ASML , anderzijds heeft het bedrijf een sterke kaspositie hetgeen als een sterke buffer kan dienen, zo wordt gesteld. De analisten van Ageas hebben vandaag het aandeel naar verkopen gedowngrade. De analisten vinden het neerwaartse risico, ondanks de recente koersdaling van het aandeel, nog steeds te hoog. Binnen de sector verwachten de analisten nog verdere neerwaartse herzieningen. Voor 2009 worden de winsttaxaties neerwaarts bijgesteld. De daling van de halfgeleidersmarkt, de consolidatie en de verlaagde productiecapaciteiten baren de analisten veel zorgen.

De consensus van analisten over de winst per aandeel ASML voor 2009 is 0,61 euro. ASML keert een dividend uit van 0,23 euro aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 19,74.