Kansen voor mijnbouwers en staalproducenten

Het afgelopen jaar hebben de grondstoffenprijzen een flinke daling laten zien, maar analisten verwachten dat dit in 2014 minder heftig zal zijn. Volgens een recent rapport van Moody’s hebben de gemiddelde prijzen van aluminium, koper, nikkel en zink de bodem gezien, maar zullen de prijzen in 2014 gemiddeld lagere liggen dan in 2013. Dit komt door de relatief hoge prijzen die aan het einde van 2012 werden bereikt en begin 2013 nog werden doorgetrokken, aldus Moody’s. Een aantal metaalbedrijven kan hier volgens de analisten van profiteren.

Aluminium

De vraag naar auto’s lijkt voorzichtig weer aan te trekken, terwijl er ook meer nieuwe vliegtuigen worden besteld. Dit kan gunstig kan zijn voor een bedrijf als Alcoa . Wel moet afgewacht worden hoe de nieuwe regels van de Federal Reserve omtrent de mogelijkheden van banken om grondstoffen op te slaan uitvallen. Analisten verwachten dat dit de prijzen omlaag kan duwen als er inderdaad gehamsterd gaat worden zoals momenteel wordt geëist. Daarbij houden analisten voor het fiscale jaar 2014 rekening met een winst per aandeel voor Alcoa van 0,42 dollar.

Een ander bedrijf dat met aluminium te maken heeft is mijnbouwer Rio Tinto, dat recent nog plannen bekendmaakte om voor 4 miljard dollar een aluminiumsmelter te bouwen in Paraguay. Dit terwijl sectorgenoten stellen dat de wereldwijde aluminiumproductie tot wel 40% moet worden verlaagd om de prijzen te ondersteunen. Gemiddeld anticiperen analisten voor Rio Tinto op een winst per aandeel in 2014 van 5,41 dollar.

Koper

Moody’s verwacht dat de koperprijzen in 2014 gemiddeld op 3 dollar per pond komen te liggen, wat ver onder het gemiddelde van 2013 is. Toch zijn er bedrijven die vanwege hun marktpositie kunnen profiteren van de ontwikkelingen in deze markt.

Het Amerikaanse Southern Copper geldt bijvoorbeeld als het bedrijf met de grootste koperreserves ter wereld. Het rode metaal is goed voor 75% van de totale activiteiten van Southern Copper. Analisten verwachten dat het bedrijf in 2014 een winst per aandeel zal realiseren van 1,94 dollar per aandeel.

Nikkel

In het afgelopen jaar zijn de nikkelprijzen gedaald van meer dan 15.000 dollar per ton in januari 2013 tot 14.000 dollar. Sommige analisten verwachten echter dat de vraag naar nikkel in 2014 weer zal toenemen, waarbij een aantal uitgaat van een groei van 8%.

Vale is de op een na grootste nikkelproducent ter wereld en de grootste producent van ijzererts. Voor 2014 rekenen analisten op een winst er aandeel van 2,07 dollar.

Een andere nikkelkandidaat is BHP Billiton . De mijnbouwer is de grootste producent van nikkel en behoort daarnaast ook tot de top van ijzerertsproducenten. Voor het volgende fiscale jaar 2015 rekenen analisten op een winst per aandeel van 5,07 dollar.

Zink

Zinkprijzen hebben over het afgelopen jaar rond de 0,85 dollar per pond gelegen. De markt zal in 2014 naar verwachting echter krapper worden doordat de vraag naar gegalvaniseerd staal in China is gestegen. Analisten verwachten dan ook dat de prijzen zullen stijgen richting de 0,91 dollar per pond.

Glencore is de op een na grootste zinkproducent ter wereld en daarmee een bedrijf dat kan profiteren van deze prijsstijging. Analisten wijzen er echter wel op dat het bedrijf nog druk bezig is om de voormalige Xstrata bedrijfsstructuur te ontleden. Er is voor dit aandeel geen verwachting voor de gemiddelde winst per aandeel in het komende jaar afgegeven.