Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

3M 3M .JPG>

13/10/2008: 3M sluit een overeenkomst om een eventuele overname van Financière Burgienne. Het aandeel daalt de dag daarna met bijna 5 dollar.
21/10/2008: 3M geeft aan dat de EPS zullen liggen tussen de 5,40 en de 5,48 dollar. Analisten hadden een EPS van 5,45 dollar verwacht. 3M geeft op deze dag ook de derde kwartaalcijfers uit. Het aandeel sluit de dag daarna met meer dan 3 dollar stijging, terwijl de Dow Jones daalt.
07/11/2008: 3M neemt Food Diagnostics over. Het aandeel keldert de dag erop van rond de 65 dollar naar de 59,50 dollar. De Dow Jones laat ook een daling zien.
12/11/2008: 3M sluit een overeenkomst om Grafoplast over te nemen. Het aandeel daalt de dag daarna met 1 dollar.

Conclusie: Het aandeel 3M laat per significant nieuws een daling of een stijging zien. Het aandeel reageert sterk op nieuws, wat mede ook zal komen door de roerige economische tijden in de wereld. Te zien is dat het aandeel met de Dow Jones bijna gelijk loopt tot en met 20 oktober. Op de 21 oktober laat 3M een stijging zien terwijl de Dow Jones daalde, dit kwam waarschijnlijk door het bericht van de derde kwartaalcijfers.

General Electric

01/10/2008: GE geeft aan om op zijn minst 12 miljard dollar aan aandelen aan het publiek voor te leggen.
19/11/2008: Reuters geeft aan dat GE volgend jaar 2miljard dollar kosten wil reduceren bij hun financiële tak, GE Capital. Het aandeel daalt dezelfde dag verder en de volgende dag, net zoals de Dow Jones .
27/11/2008: Dow Jones rapporteert dat LG Electronics niet het ‘home appliance unit van GE wilt kopen. Het aandeel duikelt weer naar beneden met een percentage van 10%. De Dow Jones laat dezelfde trend zien.

Conclusie: Dit aandeel is ook ontzettend gecorreleerd aan de index. Van de tot nu toe behandelde aandelen zijn er maar een paar die enkele keren tegenovergestelde trends laten zien ten opzichte van de Dow Jones . In de deze tijden is het moeilijk om een koersstijging te realiseren als de rest van de Dow Jones naar beneden gaat.

Honeywell

10/09/2008: UOP LLC heeft aangegeven een ‘letter van intent’ getekend te hebben om met Ensyn Corp een joint venture aan te gaan. UOP is van Honeywell. Het aandeel bleef dezelfde dag ongeveer gelijk. Net zoals de dag daarvoor en de dag daarna.
17/10/2008: Honeywell heeft zijn fiscale omzet verlaagd naar 37,2 miljard dollar. De EPS zal hoogst waarschijnlijk liggen tussen de 3,76-3,80 dollar. De fiscale omzet werd eerst geschat op 37,9 miljard dollar en de EPS op 3,81 dollar. Het aandeel daalt een beetje terwijl de Dow Jones die dag wel een stijging laat zien.

Conclusie: Het is dat de lijn van het aandeel Honeywell een stukje lager ligt dan de lijn van de Dow Jones index, anders pasten ze bijna in elkaar. De Dow Jones heeft iets positievere dagen meegemaakt dan het aandeel. Te zien is ook dat op 17 oktober het aandeel daalt en de Dow Jones stijgt. De reden dat het aandeel daalt, is dat de omzetverwachting naar beneden is gesteld.