Resultaten ASML verdisconteerd

De Veldhovense chipfabrikant ASML publiceerde deze morgen haar resultaten over het vierde kwartaal. ASML stelt dat het zeer veel last heeft van de kredietcrisis. Diverse orders worden bevroren of ingetrokken. Het lijkt er op dat de beleggers en analisten het negatieve nieuws al verdisconteerd hebben bij een koers van rond de 11 euro. Eind vorig jaar gaf ASML al aan rekening te moeten gaan houden met lagere resultaten. Tevens meldde ASML al eerder om ruim 1000 banen te moeten gaan schrappen.

Verlaging outlook
In het laatste kwartaal kwam de omzet uit op 494 miljoen euro. De consensus van de taxaties van de analisten lag op 475,3 miljoen euro. In het derde kwartaal was de omzet met 696 miljoen euro nog 202 miljoen euro hoger. Het nettoresultaat van het vierde kwartaal was een verlies van 88 miljoen euro. Dat is inclusief herstructurerings- en impairmentlasten van 138 miljoen euro. Exclusief deze kosten zou de nettowinst zijn uitgekomen op 11 miljoen euro.

ASML verwacht in het eerste kwartaal van 2009 een omzet te realiseren van 180-200 miljoen euro. In december nog was de verwachting van het concern dat het een omzet zou realiseren tussen 180-250 miljoen euro. De brutomarge zal naar verwachting uitkomen op ongeveer 8% en de R&D-uitgaven zullen 117 miljoen euro bedragen. Naar verwachting zullen de SG&A-kosten uitkomen op 44 miljoen euro. Onderstaande video is een interview met CFO Peter Wennink over de vierde kwartaalresultaten van 2008:Verdeeldheid
Analisten zijn zeer verdeeld over het cyclische aandeel. Er staan voor het aandeel evenredig veel koop-, houd- en verkoopadviezen uit. Het gemiddelde koersdoel van ASML staat op 12,60 euro, dit komt neer op ongeveer een euro boven de huidige koers. Dit jaar gaven Jefferies & Co en Natixis beiden verkoopadviezen voor het aandeel. Daartegenover staat een koopadvies van UBS met een koersdoel van 14,30 euro.

Effectenhuis Petercam stelt dat de gepresenteerde resultaten van ASML wel slecht zijn maar conform verwachtingen aangezien het concern in december al met een winstwaarschuwing naar buiten kwam. Analist Eric de Graaf hanteert een verkoopadvies met een koersdoel van 9 euro.

De analisten van ABN AMRO blijven voorzichtig aangezien er volgens hen geen tekenen van herstel zijn in de semiconductormarkt. Volgens de analisten is historisch gezien ASML een aandeel dat herstel toont wanneer het orderboek de cyclische dieptepunten heeft bereikt. De analisten betwijfelen wel of dat nu ook het geval zal zijn, aangezien de aanvulling van het boek beperkt zal blijven voor een langere termijn.

Voor analist Jan Hein de Vroe van ING zijn de resultaten conform verwachting. De analist stelt echter dat de outlook van het bedrijf het belangrijkste punt van aandacht blijft. De analist verwacht in de komende kwartalen geen verbetering van de marktomstandigheden. De Vroe rekent eerder op een verdere verzwakking in het tweede kwartaal naast lage niveaus in het eerste kwartaal. Mogelijk zal in het tweede halfjaar een herstel optreden, aldus de analist. Hij handhaaft het houdadvies voor het aandeel.

Bij Merrill Lynch vinden de analisten de outlook voor ASML op de korte termijn zeer uitdagend maar conform verwachting. De analisten zijn van mening dat ASML goed gepositioneerd is binnen de sector en samen met de goede naam een sterkere marktpositie kan verwerven wanneer de economische neergang ten einde is. De analisten handhaven mede daarom hun koopadvies.