Analisten verdeeld over SNS Reaal

SNS Reaal moest donderdag haar eerste verlies ooit rapporteren. De verzekeraar zag net als andere financiële instellingen haar beleggingen fors in waarde dalen. Als gevolg van de slechte resultaten heeft SNS Reaal besloten om onder meer het dividend te schrappen. Analisten zijn zeer verdeeld over de resultaten.

Eerste verlies ooit
SNS Reaal heeft voor de eerste keer in haar geschiedenis een verlies geleden. Waar in het eerste halfjaar van 2008 een nettoverlies werd gerealiseerd van 226 miljoen euro, ging daar een nettoverlies af van 730 miljoen euro die werd geboekt in het tweede halfjaar. Het jaarverlies van SNS Reaal kwam uit zodoende over geheel 2008 uit op 504 miljoen euro. Het concern stelt dat het ondanks het verlies een solide onderling resultaat heeft gerealiseerd een sterke vermogenspositie heeft. Ondanks dit gaat het concern wel nog eens 150 arbeidsplaatsen schrappen bovenop de al eerder aangekondigde 1.000. Ook zal het management geen bonussen over 2008 ontvangen wat een besparing oplevert van ongeveer 5 miljoen euro.



Sjoerd van Keulen, voorzitter van de Raad van Bestuur:

‘In het vierde kwartaal van 2008 nam de turbulentie op de al zeer onrustige financiële markten wereldwijd toe tot unieke proporties. SNS REAAL is duidelijk niet immuun gebleken voor deze omstandigheden en leed daardoor voor het eerst in haar geschiedenis een nettoverlies. Het verlies was voornamelijk het gevolg van de sterke stijging van de bijzondere waardeverminderingen en gerealiseerde verliezen op de aandelenportefeuille van de verzekeringsactiviteiten, met name in het vierde kwartaal. Bovendien zorgde de verslechtering op de internationale vastgoedmarkten voor bijzondere waardeverminderingen bij SNS Property Finance. Het retailbankbedrijf toonde zich in deze omstandigheden veerkrachtig, met een stabiele onderliggende winst, een toename van spaargelden en particuliere hypotheken en met goede prestaties van ASN Bank en SNS Regio Bank. In zijn algemeenheid hebben de resultaten over 2008 echter niet aan onze verwachtingen voldaan en is het jaarresultaat zeer teleurstellend. Het is eveneens pijnlijk te moeten constateren dat onze aandeelhouders in 2008 de waarde van hun investering in SNS REAAL substantieel hebben zien dalen’

Divers beeld
Voor de analisten van ABN AMRO waren de cijfers slechter dan verwacht. De onderliggende prestaties van SNS Reaal zijn in de ogen van de analist niet zo slecht, maar door de onzekere verwachtingen voor de financiële instelling vanwege de turbulentie in de wereld, blijven wij zij bij hun houdadvies. De analisten constateren ook dat de kapitaalratio's van SNS Reaal relatief gezond zijn. Daar moet echter wel de kanttekening bij geplaatst worden dat de bankverzekeraar gebruik maakte van een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van EUR 750 miljoen, aldus de analisten.

Analist Dirk Peeters van KBC Securities vond het verlies dat SNS Reaal opliep groter dan verwacht. De analist stelt echter dat de onderliggende winst zich goed staande houdt en de solvabiliteits- en liquiditeitsbuffers zijn volgens Peeters sterk. De analist handhaaft mede daarom zijn koopadvies voor het aandeel en heeft een koersdoel uitstaan van 8 euro.

Bij effectenhuis Petercam vinden ze de resultaten die SNS Reaal presenteerde aanzienlijk teleurstellen. Ton Gietman stelt dat het verlies grotendeels is toe te schrijven aan een onverwacht groot verlies op beleggingen. De analist vond daarnaast het onderliggende halfjaarresultaat ook pover met een volgens Gietman dramatische verslechtering in het tweede halfjaar. Dit als gevolg van hogere financieringskosten, reorganisatielasten en voorzieningen bij Property Finance. De analist handhaaft zijn houdadvies maar zal waarschijnlijk het koersdoel van 5,90 euro verlagen.

Voor het aandeel staan momenteel 7 koop-, 10 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel vrij neutraal. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld genomen een winst per aandeel van 81 eurocent. De koers/winstverhouding voor 2009 bedraagt zodoende momenteel 3,60.