Emissiegeruchten rond ArcelorMittal

Dinsdag berichtte de Financial Times dat ArcelorMittal bezig zou zijn met het voorbereiden van een claimemissie. Het staalconcern reageerde spoedig op dit gerucht door te ontkennen van plan te zijn nieuwe aandelen uit te geven. Voorlopig blijven analisten gemiddeld genomen nog redelijk positief gestemd over het aandeel.

De Britse krant Financial Times berichtte dinsdagmorgen dat Staalconcern ArcelorMittall een claimemissie aan het voorbereiden was. Op basis van bronnen zou ArcelorMittal 5 miljard euro aan vers kapitaal willen ophalen. Volgens het bericht zouden aandeelhouders voor iedere 2 aandelen ArcelorMittal 1 nieuw aandeel ontvangen tegen 8 euro. Bij de emissie zouden zakenbanken JP Morgan en Deutsche Bank betrokken zijn.

Al snel reageerde ArcelorMittal op het bericht door te stellen dat de geruchten uit de krant onjuist zijn en dat het bedrijf geen adviseurs heeft ingehuurd voor een eventuele emissie. Het bedrijf gaf tegelijkertijd aan dat het gezien de huidige marktomstandigheden alle opties zal analyseren en overwegen.

Reactie ArcelorMittal:

”ArcelorMittal hoeft op dit moment geen extra kapitaal op te halen, aangezien er een succesvol programma loopt om de schuld te verlagen", zegt een woordvoerder van het concern. "We hebben geen banken aangesteld om een claim emissie te begeleiden.”

Kern van waarheid
Marktvorsers stellen dat er wellicht enige kern van waarheid moet zitten in het bericht van de Financial Times, aangezien het over het algemeen altijd goed geïnformeerd is. Toch verwacht een handelaar niet dat ArcelorMittal snel aandelen zal uitgeven. De handelaar wijst op de toereikende liquiditeit van het concern en het feit dat het herfinanciering pas nodig zal zijn in 2011 en 2012.

Voor ArcelorMittal staan op dit moment 17 koop-, 14 houd- en 7 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel licht positief. Wanneer er echter wordt gekeken naar de laatste 10 afgegeven adviezen ontstaat een iets positiever beeld. Van de 10 meest recente adviezen zijn er 4 positief, 5 neutraal en 1 negatief.

Analisten verwachten voor 2009 gemiddeld genomen een winst per aandeel van 3,61 euro. Hierdoor bedraagt de koers/winstverhouding momenteel 3,97.


:Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont het koersverloop van ArcelorMittal over de afgelopen 12 maanden. Daaronder staat het volume. Op dit moment noteert het aandeel op ongeveer 13 euro, waar het een jaar geleden nog op 50 euro stond. Het volume is vanaf het begin van dit jaar zeer hard gestegen van een half miljoen naar bijna 28 miljoen vandaag (dinsdag 17 maart).