Stijgende resultaten UNIT4 stellen analisten toch enigszins teleur

UNIT4 maakte dinsdag bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet heeft zien stijgen alsook zijn EBITDA . Analisten stellen dat de EBITDA hoger had kunnen uitvallen, maar blijven vooralsnog zeer positief over het aandeel waardoor de consensus als het opwaarts potentieel tot één van de hoogste van de sector behoren.

Door onze redactie

Omzetstijging
UNIT4 heeft in het eerste kwartaal van 2010 de omzet zien stijgen met 6% naar 96,8 miljoen euro. De licentieverkopen lieten daarbij een sterke stijging van 30% zien. De omzet uit contracten nam toe met 8% maar de omzet uit diensten nam daarentegen af met 6%.

De EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en goodwill-amortisatie) steeg met 51% naar 15,4 miljoen euro, terwijl dat in dezelfde periode een jaar eerder nog 10,2 miljoen euro was. Volgens UNIT4 was de stijging te danken aan de kostenbesparingen en de toegenomen licentieverkopen. De EBITDA -marge kwam in het eerste kwartaal uit op 15,9% waar dit een jaar eerder nog 11,2% was.

Volgens UNIT 4 is het herstel vorig jaar december ingezet en is dit de eerste maanden van dit jaar doorgezet, waarbij het concern in alle belangrijke landen groei waar nam. De eerstekwartaalcijfers geven volgens UNIt4 echter een beperkte indicatie voor de rest van 2010. De kostenbesparingen en de ontwikkeling van de verkopen die in de pijlijn zitten zullen hun effect hebben op de resultaten, waarbij het vierde kwartaal altijd het sterkst is gebleken.

UNIT4 blijft vooralsnog bij zijn verwachtingen voor heel 2010. Het concern sprak tijdens de publicatie van de jaarresultaten over 2009 de verwachting uit over 2010 een autonome omzetgroei te realiseren van 2-5% met een EBITDA -marge van ongeveer 20%.

Sterke resultaten
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities stelt dat de resultaten van UNIT4 sterk zijn en met name de stijging van de licentieverkopen met 30% stemt de analist tevreden. Volgens de analist toont dit namelijk aan dat het concern marktaandeel weet te winnen ten opzichte van zijn concurrenten.

Den Drijver wijst er echter ook op dat de EBITDA erg bescheiden is wanneer de reorganisatielasten in het eerste kwartaal van 2009 worden meegenomen. Hierdoor zou de EBITDA zijn toegenomen met 1,2 miljoen euro. De analist voegt hier wel aan toe dat dit ook kan komen door investeringen in de organisatie. Momenteel heeft SNS Securities een buy-advies uitstaan met een koersdoel van 24 euro.

Hoger
Analist Jeroen van Harten van Royal Bank of Scotland stelt dat de EBITDA hoger had kunnen uitvallen gezien de sterke ontwikkeling van de omzet. Volgens de analist wordt de tegenvaller veroorzaakt door de stijging van de operationele kosten die stegen van 67 miljoen euro naar 73 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2009 terwijl die in het eerste kwartaal van 2009 nog 70 miljoen euro bedroegen.

Van Harten wijst erop dat de stijging van de kosten voor een groot deel veroorzaakt worden door salarisstijgingen, investeringen in het vorig jaar opgerichte FinancialForce.com en een kleine reorganisatielast in Spanje. Vooralsnog blijft de analist bij zijn buy-advies en hanteert hij een koersdoel van 23 euro.

Zeer positieve consensus
Momenteel staan er voor het aandeel 11 koopadviezen en 1 houdadvies uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies voor het aandeel uitstaan waardoor de consensus zeer positief is. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 22,11 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 28,33%.