Onverwachtse resultaten UNIT4 vallen goed

Vorige week publiceerde UNIT4 vrij onverwachts haar resultaten over het derde kwartaal. Analisten zijn te spreken over de resultaten en verwachten dat UNIT4 met gemak zijn doelstellingen voor geheel 2010 zal realiseren. Mede daarom blijft de consensus voor het aandeel buitengewoon positief en zullen verscheidene analisten hun taxaties in de komende dagen bijstellen.

Door onze redactie

Derdekwartaalcijfers
Op donderdag 14 oktober nabeurs publiceerde UNIT4 de resultaten over het afgelopen kwartaal. Het concern zag de omzet stijgingen met 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 99,1 miljoen euro, waarbij de EBITDA uitkwam op 20,1 miljoen euro. Hiermee was de stijging van de EBITDA 6%. UNIT4 stelt zelf dat de stijging van de omzet opmerkelijk is vanwege de daling van de autonome omzet uit diensten. Dit was te wijten aan het feit dat minder consultants voor UNIT4 werken door reorganisaties.

UNIT4 sprak eerder nog de verwachting uit dat het derde kwartaal van 2010 zwakker zou zijn dan het derde kwartaal van 2009, dat destijds een recordkwartaal was voor UNIT4. De goede resultaten zijn volgens CFO Edwin van Leeuwen te danken aan zowel een groei in het aantal verkochte licenties als het aantal abonnementen.

Mede door de goede resultaten over het afgelopen kwartaal heeft UNIT4 vertrouwen in de toekomst. Het verwacht dat de jaardoelstellingen zullen worden bereikt, waardoor er in het vierde kwartaal een EBITDA moet worden gerealiseerd van ten minste 27 miljoen euro. Dit zou gelijk zijn aan de EBITDA die in het vierde kwartaal van 2009 werd gerealiseerd.

Stevig kwartaal
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities stelt in zijn researchrapport dat UNIT4 opnieuw een stevig kwartaal achter de rug heeft. De analist verwacht dat de jaardoelstellingen nu met gemak zullen worden behaald, zelfs wanneer de publieke sector onder druk blijft staan.

Wel wijst Den Drijver op een negatieve verrassing in het handelsbericht. De analist is verrast over de mededeling dat de onderhoudsinkomsten met meer dan 30% zijn gedaald, gezien de sterke licentie-inkomsten in het afgelopen kwartaal. Het negatieve aspect wordt volgens de analist deels gecompenseerd door positieve ontwikkelingen in Spanje en Groot-Brittannië. SNS Securities heeft voor UNIT4 een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 24,50 euro.

Goed uitgevallen
Voor de analisten van ABN AMRO zijn de derdekwartaalresultaten van UNIT4 goed uitgevallen. Zij verwachten dan ook dat het concern zijn doelstelling voor een EBITDA tussen 82-85 miljoen euro voor heel 2010 met gemak zal weten te realiseren. De analisten wijzen er tot slot op dat er al rekening mee houdt dat UNIT4 de eigen verwachtingen zal overtreffen. Zij vinden het aandeel nog steeds aantrekkelijk en handhaven dan ook hun koopadvies voor UNIT4.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 10 koopadviezen en 1 houdadvies uit. Geen van de analisten heeft daartegenover een verkoopadvies uitstaan, waardoor de consensus buitengewoon positief is. Gezien de reacties van analisten naar aanleiding van de derdekwartaalresultaten mag gesteld worden dat het sentiment goed is.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 23,44 euro. Verwacht mag worden dat een aantal analisten naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers hun taxaties zullen bijstellen, wat gevolgen zal hebben voor het gemiddeld koersdoel. Vooralsnog zien zij voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel.