Overname UNIT4 veelbelovend

UNIT4 heeft de strijd om het Poolse Teta gewonnen, nu meer dan 90% van de stukken is aangeboden bij het softwareconcern. Analisten stellen dat de nieuwe combinatie veelbelovend is en handhaven daarom hun positieve taxaties voor het aandeel, waardoor er louter koopadviezen voor het aandeel uitstaan en er nog voldoende opwaarts potentieel is.

Door onze redactie

Winnaar
UNIT4 maakte dinsdag bekend inmiddels meer dan 90% van de aandelen van Teta in handen te hebben, waarmee het softwarebedrijf de biedingstrijd rond zijn Poolse branchegenoot definitief heeft gewonnen.

Vorige week nog verhoogde UNIT4 zijn bod op Teta naar 14 zlotys (3,4 euro) per aandeel, als reactie op het bod van het Britse Sage van 12,75 zlotys per aandeel. Het verhoogde bod van UNIT4 waardeert Teta op 165,5 miljoen zloty, wat neerkomt op ongeveer 40 miljoen euro.

Het verhoogde bod gold slechts tijdelijk. Alleen deze week bood UNIT4 14 zlotys per aandeel, daarna zou het bod verlaagd worden naar 12,80 zlotys per aandeel. Hierdoor hoopte UNIT4 dat de aandeelhouders van Teta snel zouden beslissen om hun stukken aan te melden, wat in het voordeel van het Nederlandse bedrijf zou werken.

Waar sommige analisten vorige week nog de verwachting hadden dat er een ware biedingstrijd tussen UNIT 4 en Sage zou ontstaan kwam bedrogen uit. Vorige week vrijdag gaf Sage al aan zijn bod op Teta niet te verhogen.

Veelbelovend
De analisten van ABN AMRO stellen dat er niet teveel is betaald voor Teta. Het Poolse concern heeft namelijk een sterke marktpositie en kan als springplank naar Oost-Europa dienen, zo stellen de analisten.

De analisten verwachten dat door de acquisitie de omzet van UNIT4 zal stijgen en het bedrijfsresultaat zal groeien met 7%, dankzij hogere marges die binnen Teta behaald worden. De analisten vinden dan ook dat het geheel er veelbelovend uitziet. De omzet van Teta groeit namelijk jaarlijks fors en het concern beschikt over een sterke marktpositie in Oost-Europa. De analisten stellen verder de koers/winstverhouding voor de combinatie van UNIT4 en Teta onder de 9x voor 2011.

Daarom blijft het aandeel volgens de analisten nog altijd aantrekkelijk, met een goede mix van terugkerende omzet en omzetgroei. De overname van Teta tegen een niet al te hoge prijs zal volgens de analisten een nieuwe groeidimensie toevoegen aan het bedrijf. Mede daarom handhaven de analisten hun koopadvies voor UNIT4 en hanteren een koersdoel van 23 euro.

Koopadviezen
Er staan nog altijd louter koopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus buitgewoon positief is. In totaal hebben 12 analisten een koopadvies uitstaan voor het aandeel. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 22,94 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 33%.