UNIT4 overnameprooi?

UNIT4 heeft het bod op zijn Poolse branchegenoot Teta verhoogd tot hetzelfde bedrag dat het Britse Sage Group bij de Polen hebben neergelegd. Beide bedrijven bieden nu omgerekend 40 miljoen euro voor het softwarebedrijf. Analisten stellen dat het bod eerlijk lijkt, maar dat een tegenbod in de lijn der verwachtingen ligt en dat UNIT4 zelf wel eens een overnameprooi zou kunnen worden.

Bod verhoogd
UNIT 4 heeft zijn bod voor snelle beslissers verhoogd met 19% in reactie op het tegenbod van Sage. Gedurende een korte periode (tot en met 5 juli) wordt het bod verhoogd naar 14 PLN per aandeel, waarmee Teta door UNIT4 wordt gewaardeerd op 165,5 miljoen PLN.

Na 5 juli zal het bod worden teruggebracht naar 12,80 PLN per aandeel, wat slechts een fractie hoger is dan het tegenbod van Sage en bijna 9% hoger dan het eerste bod dat UNIT4 uitbracht. Op 31 mei bracht UNIT4 zijn eerste bod uit op Teta van 11,75 PLN per aandeel, waarna vorige week Sage een tegenbod van 12,75 PLN per aandeel in contanten op het Poolse softwarebedrijf.

UNIT4 zal het bod van 14 PLN gestand doen wanneer 33,33% plus 1 aandeel van alle aandelen Teta wordt aangemeld. Het langer lopende bod van 12,80 PLN per aandeel zal gestand worden gedaan als 66% plus 1 aandeel van het aandelenkapitaal van het Poolse concern wordt aangemeld. De uiterste datum voor aanmelding onder het bod van 12,80 PLN is 20 juli.

Tegenbod verwacht
Analist Martijn den Drijver van SNS Securities stelt in zijn researchrapport dat het bod van UNIT4 fair lijkt en verwacht was gezien het tegenbod van Sage. De structuur van het huidige bod heeft duidelijk als doel om aandeelhouders te dwingen snel hun aandelen aan te melden wat wellicht een voordeel is voor UNIT4, aldus Den Drijver. Sage heeft echter als voordeel dat het synergievoordelen kan realiseren doordat het al actief is in Polen, iets dat UNIT4 niet kan bewerkstelligen. Daarom verwacht de analist niet dat Sage het zal opgeven en wederom een tegenbod zal uitbrengen.

Wat de analist ook interessant is het feit dat Sage en UNIT4 interesse hebben in hetzelfde bedrijf, wat de vraag doet rijzen of Sage geïnteresseerd zou zijn om UNIT4 in zijn geheel over te nemen. De analist handhaaft zijn buy-advies voor UNIT 4 en hanteert een koersdoel van 24 euro.

Louter koopadviezen
Er staan voor UNIT4 louter koopadviezen uit, 12 in totaal. Dit geeft aan dat analisten nog steeds zeer positief gestemd zijn over het aandeel. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 22,94 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 33%. Recent afgegeven koersdoelen liggen hier in sommige gevallen ruim boven wat aangeeft dat analisten nog genoeg opwaarts potentieel voor het aandeel zien.