Analisten verdeeld over Unilever

Unilever blijkt uit een onderzoek de populairste werkgever voor studenten. Analisten zijn verdeeld over het aandeel Unilever al is de consensus redelijk positief. Analisten wijzen op de vertragende groei van de afzetvolumes in opkomende markten. Toch kwamen de kwartaalresultaten die het concern onlangs presenteerde boven de verwachtingen van de analisten uit. Analist.nl dook voor u dieper in op Unilever .

Populairste werkgever
Uit een recent onderzoek van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group bleek dat studenten hetliefst na hun opleiding gaan werken voor Unilever . Mutinantionals Royal Dutch Royal Dutch Shell en Heineken staan op de tweede en derde plaats. Het vertrouwen in de arbeidsmarkt is daarnaast onder studenten toegenomen. Bijna 75% van de 1270 ondervraagden verwacht binnen drie maanden een baan te hebben. Daarnaast vindt een derde van de studenten het eigen ondernemerschap een aanlokkelijk vooruitzicht.

Aankoop versus verkoop
Unilever maakte op 19 juni bekend de zeeptak van het Ivoriaanse concern Cosmivoire over te nemen. De omzetwaarde van dit concern bedraagt 45 miljoen euro. De overname zal nog moeten worden goedgekeurd door de regionale autoriteiten.

Tegelijkertijd verkoopt Unilever de eetbare oliënactiviteiten in Ivoorkust en de belangen in de lokale palmolieplantages in het Afrikaanse land. Deze activiteiten bij elkaar vertegenwoordigen een omzet van 85 miljoen euro op jaarbasis. Unilever is reeds jaren bezig met het afstoten van zijn palmolieactiviteiten ondanks dat het wordt gezien als een belangrijke grondstof voor Unilevers producten. Op dit moment zijn er nog belangen in twee kleine plantages in Ghana en Congo.

Groei door hogere prijs
De eerste kwartaalcijfers die op 8 mei werden gepresenteerd lieten zien dat Unilever nog steeds groeiende is. De gestegen grondstofprijzen van onder meer olie en melk wist het concern door te berekenen aan de afnemers van zijn producten. Het concern realiseerde in Q1’08 een onderliggende omzetgroei van 7,2%. De onderliggende omzetgroei is de groei tegen constante wisselkoersen en exclusief aan- en verkopen van activiteiten.

De omzet kwam uit op 9,57 miljard euro. De operationele winst steeg ten opzichte van een jaar eerder van 1,3 miljard euro tot 1,82 miljard euro. De nettowinst steeg in deze zelfde periode met ruim 30% tot 1,4 miljard euro (1,05 in Q1’07, red.).

De brutowinstmarge kwam uit op 19% tegenover 13,7% in dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel nam toe met 35% tot 47 cent.

Analisten verdeeld
Op het moment van schrijven staan er voor het aandeel 16 koop-, 12 houd- en 6 verkoopadviezen uit. Hierdoor ontstaat een redelijk positieve consensus. De analisten van UBS zijn kritisch over de vertragende groei van de afzetvolumes van Unilever in opkomende markten. Zij hebben dan ook een verkoopadvies uitstaan voor het aandeel. Aan de andere kant stellen de analisten van Lehman Brothers dat internationale voedselproducenten, waar Unilever onderdeel van uitmaakt, in tijden van sterke wijzigingen in de kosten een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van lokale en minder geavanceerde producenten.

Vanaf het begin van deze maand is de koers van het aandeel gezakt van 21 euro naar bijna 18 euro. Een half jaar geleden stond de koers nog op bijna 26 euro. Het verwacht rendement is meer dan 35% (35,59%). Analisten hebben hun koersdoel veelal gehandhaafd waardoor het gemiddeld koersdoel op dit moment 24,79 euro bedraagt.