IBM blijft positief gewaardeerd

Het Amerikaanse IBM heeft in het afgelopen kwartaal vooral goede zaken gedaan buiten haar thuisland. Dit kwam naar voren uit de cijfers die het concern recent presenteerde. Analisten blijven vertrouwen houden in IBM en hebben hun koersdoelen opwaarts bijgesteld. De koers van het aandeel gaat inmiddels richting het gemiddeld koersdoel.

Kwartaalwinst neemt met 22% toe
De winst in het tweede kwartaal van 2008 nam toe met 22% tot 2,8 miljard dollar. De omzet bedroeg in hetzelfde kwartaal 26,8 miljard dollar, een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winst per aandeel steeg in deze periode met 28% tot 1,98 dollar.

De grootste omzetgroei werd behaald in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In deze zone steeg de omzet met 20% tot 9,8 miljard dollar. In Azië steeg de omzet met 16% tot 5,3 miljard dollar. In de Verenigde Staten wordt nog steeds de meeste omzet behaald, te weten 10,8 miljard dollar. Ten opzichte van een jaar eerder betekende dit een stijging van 8%.

IBM behaalt de meeste omzet uit de Global Technology Services, te weten 10,1 miljard dollar. Dit was 15% meer dan een jaar eerder. Software AG was goed voor een omzet van 5,6 miljard dollar Global Business Servevices voor 5,1 miljard dollar, Systems & Technology voor 5,2 miljard dollar en Global Financing voor 0,6 miljard dollar.

De Global Financing Leverage, oftewel de financieringshefboom, is in een jaar tijd gedaald van 7.0 in juni 2007 naar 6.8 in juni 2008. Halverwege deze periode (december 2007) bedroeg de leverage nog 7.1. Hoe lager deze waarde is des te minder risico.

Het concern verwacht voor geheel 2008 een winst per aandeel van minimaal 8,75 dollar.

Louter optimisme
De analisten waren positief verrast met de cijfers die het concern recent naar buiten bracht. De koopadviezen die analisten eerder hadden afgegeven zijn gehandhaafd, maar verscheidene analisten hebben hun koersdoel opwaarts bijgesteld. Het gemiddeld koersdoel bedraagt op dit moment 141 dollar. De koers van het aandeel gaat richting het gemiddeld koersdoel waardoor de verwachte outperformance relatief laag is; 9,59%.

Over het aandeel IBM is op het moment van schrijven geen enkele analist negatief. Er zijn 20 koop- en 6 houdadviezen afgegeven voor het aandeel. De consensus is hierdoor uitermate positief.