Analisten ontstemd over Wavin

Op vrijdag 29 augustus presenteerde Wavin zijn cijfers over het eerste halfjaar van 2008. De producent van buizen- en leidingsystemen zag haar omzet stijgen met 1%, maar de winst met ruim 44% dalen. Analisten hebben deze week hun advies dan wel koersdoel neerwaarts bijgesteld naar aanleiding van de teleurstellende resultaten.

Resultaten
De totale omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 833,8 miljoen euro wat een stijging betekende van 1,1%. Dit was echter lager dan de 835 miljoen euro die het concern eerder in juni als verwachting af gaf. Ook lag het onder de verwachting van analisten, die rekenden op een totale omzet van 834,1 miljoen euro.

De nettowinst daalde met 44,3% tot 24,8 miljoen euro. Daarentegen steeg de nettoschuld met 4,2% tot 681,4 miljoen euro. De EBITDA nam af met 14,4% tot 91,9.

De winst per aandeel kwam uit op 30 cent per aandeel, een daling van 45,5% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een wpa van 32 cent. Het interim dividend per aandeel kwam uit op 12 cent per aandeel, ten opzichte van 22 cent een jaar eerder.

Debet aan de lagere cijfers waren een eenmalige kostenpost van 9 miljoen euro voor reorganisatiemaatregelen, en stijgende prijzen van onder meer grondstoffen. Wavin kon de hogere prijzen van grondstoffen, energie en transport maar gedeeltelijk compenseren met volumegroei en hogere verkoopprijzen.

Analisten ontstemd
Analisten hebben naar aanleiding van de slechte resultaten hun advies en/of koersdoel voor Wavin bijgesteld. Een opvallende wijziging is die van de analisten van ING. Zij hebben het koersdoel voor het aandeel opwaarts bijgesteld van 4,90 euro naar 6,15 euro, waar andere analisten hun koersdoel juist neerwaarts hebben bijgesteld.. De koersdoelen van de analisten liggen redelijk dicht bij elkaar. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment 7,73 euro.

In april van dit jaar waren analisten nog zeer positief over het aandeel. Voor het aandeel stonden toen 10 koop- en 5 verkoopadviezen uit. Er waren destijds geen verkoopadviezen afgegeven.

Op dit moment zijn er voor het aandeel 6 koop-, 8 houd- en 4 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee zijn analisten verdeeld over het aandeel en is de consensus neutraal. Binnen de sector constructiematerialen krijgt het aandeel de meeste verkoopadviezen.

Voor geheel 2008 verwachten de dat Wavin een omzet zal behalen van ongeveer 1,647 miljard euro. De analisten rekenen op een winst per aandeel van 72 cent.