Oracle al jaren een superaandeel

Het aandeel Oracle lijkt bijna totaal resistent te zijn voor wat er in de omgeving gebeurd. Sinds 2002 koerst het aandeel jaarlijks gestaag hoger. Midden deze maand bereikt het bedrijf haar alltime high van rond de 60 dollar. Tien jaar terug kostte een aandeel nog circa 23 dollar.

Oracle koers

Oracle aandeel

Naast het stevige succes op de beurs is Oracle een ook prima dividendaandeel. Momenteel ligt Oracle’s dividendrendement rond de 1,7 procent. Bij het einde van het voorgaande boekjaar had het bedrijf circa 37,2 miljard dollar op de bank staan. Het totale vreemd vermogen bedroeg eind 2019 17,2 miljard dollar. Over de afgelopen 12 maanden kocht het bedrijf nog 19,2 miljard aan eigen aandelen in. De totale dividenduitgaven lagen op 3,1 miljard dollar. Op 10 september maakte Oracle bekend om een kwartaaldividend van 24 cent uit te gaan keren.

Het aandeel kwam de afgelopen weken veel in het nieuws door de inmiddels akkoord bevonden deal met TikTok. Vooral door president werd er veel druk op het sociale mediabedrijf TikTok uitgeoefend. Tevens werd er zelfs gedreigd om TikTok in de VS te verbieden (TikTok is een Chinees bedrijf). Mede door de komst van ByteDance werden grote rivalen zoals Microsoft buiten spel gezet. Mede door dit nieuws verhoogden diverse analisten hun koersdoelen. Zo ging bij de analisten van RBC het koersdoel voor Oracle naar 68 dollar bij een naar ‘buy’ verhoogd aandelenadvies. De analisten gaven aan te verwachten dat de TikTok-deal zeker bij zal dragen aan Oracle’s clouddivisie.

Oracle in Utrecht
Kantoor utrecht
Langs de A2 bij de Leidsche Rijn

Op 11 september verhoogde analist Brent Bracelin van Piper Sandler zijn koersdoel naar 50 dollar bij een gehandhaafd neutraal advies. De verhoging van het koersdoel was vooral gestoeld op de groei in de terugkerende vaste omzet. Daarnaast verwacht analist Bracelin ook meer duurzame groei bij het bedrijf. Analist J. Derrick Wood van effectenhuis Cowen gaf onlangs een koopadvies voor het aandeel bij een koersdoel van 70 dollar. Wood verwacht een nieuwe productencyclus die een stevige stimulans kan zijn voor de toekomstige groei.

Positie in de cloud

Begin september kwam Oracle met (de voor) haar eerste kwartaalcijfers. Diverse grote bedrijven zoals McDonald’s en Albertsons bleken voor hun software infrastructuur te zijn overgestapt naar Oracle. Het bedrijf is echter op het gebied van cloud toepassingen nog een kleine speler ten opzichte van Amazon en Microsoft. Het bedrijf lijkt niet echt de jacht op een grote positie in de cloudmarkt te hebben in gezet maar lijkt zich meer te richten op de programmatuur er rondom van. Mede door deze focus zou het bedrijf scherper kunnen opereren zo stellen diverse analisten. Keith Weiss, analist bij Morgan Stanley verhoogde eerder zijn koersdoel. Hij gaf aan dat Oracle herstelde van traagheid in het vierde kwartaal. Dit mede door de verkoop van meer licenties.

Oracle’s (niet GAAP) nettoresultaat in het eerste kwartaal steeg met 4 procent naar 2,9 miljard dollar. Het resultaat per aandeel steeg met 15 procent tot 93 cent. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 2 procent tot 9,37 miljard dollar.