RIM ziet marktaandeel groeien

Het Canadese bedrijf Research in Motion ( BlackBerry ) is één van de grootste bedrijven in de markt voor mobiele telefonie heeft recentelijk zijn tweede kwartaalcijfers gepresenteerd. De maker van de BlackBerry telefoons zag zijn zakelijke telefonie marktaandeel meer dan verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder. Analisten reageren verdeeld op het nieuws.

Cijfers
De omzet van het bedrijf kwam in het tweede kwartaal uit op 2,58 miljard dollar wat een stijging van 90% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betekende. De nettowinst van Research in Motion kwam uit op 495,5 miljoen dollar een stijging van 70 procent.

Research in Motion gaat ervan uit dat de huidige economische malaise in de wereld zijn invloed zal uitoefenen op de cijfers. Analisten verwachten dat de zware investeringen in nieuwe producten in de toekomst de winst zullen drukken. Verder verwachten analisten dat de concurrentie van Apple ’s iPhone 3G en Alphabet ’s Android de verkoopcijfers van BlackBerry negatief zullen beïnvloeden.

Na het uitbrengen van de tweede kwartaalcijfers ging het aandeel Research in Motion onderuit op de NASDAQ. De koers van het aandeel daalde met 25 dollar tot rond de 73 dollar.

Blackberry
Het paradepaardje van Research in Motion de BlackBerry liet zeer sterke verkoopcijfers zien. In het tweede kwartaal van 2007 werden er circa 2,5 miljoen toestellen verkocht. In dezelfde periode van 2008 was dit opgelopen tot 5,6 miljoen toestellen.

Het Canadese bedrijf zag zijn marktaandeel van 8,9% naar 17,4% toenemen. De toename in het aantal verkopen is te danken aan de enorme vraag naar smartphones in zowel West-Europa en Noord-Amerika. Het bedrijf is de snelst groeiende op de smartphone markt.

Consensus
Het Canadese Research in Motion krijgt momenteel 18 koop-, 10 houd- en 4 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van BlackBerry bedraagt 122,78 dollar.

De winst per aandeel van Research in Motion bedraagt 3,63 dollar. Het bedrijf keert geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is 18,81.