Intel koopt belang in ASML, koers op fair value

Maandagavond nabeurs meldde chipfabrikant Intel dat het een belang van rond de 4,1 miljard dollar in ASML gaat kopen. In eerste instantie wil Intel een belang van 10 procent kopen. Het is de bedoeling om dit later tot 15 procent uit te breiden.

Samen met Intel zal ASML diverse nieuwe technologieën gaan ontwikkelen. De focus hiervan ligt vooral op de R&D-activiteiten voor de 450 millimeter wafer-technologie. De investeringen van Intel zullen in 2 stappen gedaan worden: eerst 3,1 miljard dollar en later nog eens een miljard dollar.

Intel koopt belang in ASML

Waarderingsmaatstaven ASML

Kantoor <a href= Intel ' align=middle/>
Kantoor Intel
Het aandeel ASML noteert op dit moment met een k/w van 14,64. De 5-jaars Shillers PE bedraagt 5,15. De sector halfgeleiderindustrie noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 10,03. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 2,4 procent. De verhouding van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke (boek)waarde ligt op 4,07. De sector wordt verhandeld op 3,66 maal haar intrinsieke waarde.

Consensusverwachting resultaten 2012 ASML

Over het huidige jaar wordt een omzet van 4,95 miljard euro verwacht. De algemene verwachting van het resultaat per aandeel ligt op 2,75 euro.

Koers op fair value

Het aandeel wordt door 28 analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 39,58 euro. De beurskoers ligt zodoende -2 procent boven de fair value van de analisten. Om 9.04 noteert het aandeel 1,31 procent hoger op 40,26 euro. Op basis van de huidige beurskoers ligt ASML 's marktkapitalisatie rond de 17,36 miljard euro.