Analisten reageren verheugd op eerste winst Crucell

Crucell presenteerde vandaag zijn cijfers over het derde kwartaal waarin het bedrijf voor het eerst in zijn geschiedenis een winst wist te realiseren. Analisten hadden een winst verwacht maar waren positief verrast door de hoogte hiervan. De consensus voor het aandeel is momenteel positief.

Eerste kwartaalwinst
Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Crucell winst in de boeken geschreven. De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op 12,3 miljoen euro, waar dit in dezelfde periode vorig jaar nog een verlies was van 4,5 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 3,25 miljoen euro. Crucell wil met de winst zijn kapitaalpositie versterken. Het uitkeren van dividend of het terugkopen van aandelen is nog niet aan de orde, aldus de bestuurstop.

De omzet nam met 31% toe tot 82,1 miljoen euro mede dankzij de verkoop van kindervaccins en licentie-inkomsten. De groeiverwachting voor het hele jaar is door het biotechnologiebedrijf verhoogd. Het concern rekent nu op een groei van de omzet van 25-30% in 2008. Eerder ging het nog uit van een groei van 20%.

De bestuurstop stelt dat het biotechnologiebedrijf nog geen hinder heft van de wereldwijde financiële crisis maar dat het nog afwachten is hoe de crisis zich op het reisgedrag van mensen gaat beïnvloeden. In het derde kwartaal verkocht Crucell voor 65,6 miljoen euro aan producten. Reisvaccins droegen daaraan voor 16% bij.

Crucell gaf in het afgelopen kwartaal 33,5 miljoen euro uit aan onder meer onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf had aan het einde van het derde kwartaal nog 103,9 miljoen euro in kas en verwacht 2008 met een positieve kaspositie af te sluiten. Het vierde kwartaal zal de verkoop van het Siciliaanse dochterbedrijf Etna Biotech aan het Indiase Zydus Cadila in de boeken worden geschreven. Voor deze verkoop ontvangt Crucell enkele honderdduizenden euro's.

Analisten verheugd
De resultaten hebben de verwachtingen van de analisten van SNS Securities overtroffen. Vooral de winst was hoger dan de verwachtingen. De analisten verwachtingen niet dat het concern over het hele jaar winstgevend zal zijn, maar dat het wel een positieve kasstroom in de boeken zal zetten. De analisten voorzien voor de rest van het jaar een verdere verbetering van de marges. De analisten verwachten tot slot dat Crucell in 2009 over het gehele jaar winstgevend zal zijn. De analisten hebben een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 17,50 euro.

Analist Jan Van den Bosche van effectenhuis Petercam spreekt van zeer sterke resultaten, vooral onder de ebit-lijn. De analist vindt dat ondanks dat de sterke mijlpaalinkomsten eenmalig zijn, de vooruitgang in het griep- en rabies programma zeer welkom. Van den Bosche verwacht geen rigoureuze wijzigingen in de winstramingen voor 2009, maar elke verandering zal positief zijn. De analist blijft bij zijn reduce-advies.

Op het eerste gezicht zien de resultaten van Crucell er sterk uit, zo stellen de analisten van Rabo Securities. De gerealiseerde winst was hoger dan de analisten hadden ingecalculeerd. De analisten wijzen onder andere op de zeer sterke licentie-inkomsten. Daarnaast noemen de analisten de onderliggende marges in de vaccinverkopen zeer sterk.

De analisten van ABN Amro houden vast aan hun eerder afgegeven houdadvies ondanks de verhoging van de vooruitzichten van Crucell voor 2008. Biotechnoloog Crucell heeft de typische groei- en risicokenmerken die bij een kleine groeionderneming hoort, aldus de analisten. Het terrein waarin het concern opereert is volgens de analisten bijzonder kansrijk maar kent ook navenante hoge risico's. Vooral het risico van alternatieve medicijnen van eventuele concurrenten achten de analisten erg groot. Dat kan de nu hoge winstmarge in sterke mate drukken, aldus de analisten.

Voor het aandeel staan momenteel 7 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Hiermee is de consensus voor het aandeel positief. Geen van de analisten heeft naar aanleiding van de derde kwartaalcijfers op dit moment zijn advies nog gewijzigd.