Analisten reageren negatief op trading update Exact Software

Door de voortdurende verslechterende economische condities in de laatste weken heeft Exact Software AG afgelopen week een trading update gegeven over de outlook van het hele jaar resultaat van 2008. Het advies dat op 24 juli was afgegeven, was op dat moment onderworpen aan geen verdere materiele veranderingen in het economische klimaat. Adviezen van de analisten na de trading update zijn louter negatief.

Trading update Exact
Gezien er de laatste tijd veel onzekerheden de huidige economische en bedrijfsmilieu omringen en het belang van het 4de kwartaal voor het volledige jaarresultaat, heeft de Raad van Bestuur besloten om geen specifieke vooruitzichten te verstrekken over het volledige jaar 2008. Het totale aantal werknemers is verminderd met ongeveer 10% tot een totaal dat minder is dan 2500 werknemers.

Kostenmaatregelen zijn op het gebied van reis en algemene uitgaven vroeg in het jaar geïmplementeerd. Gebaseerd op deze kostenmaatregelen verwacht de Raad van Bestuur dat de EBITDA voor het volledige jaar 2008 op zijn minst hetzelfde niveau bereikt als 2007.

CEO Raj Patel van Exact Software AG
Hieronder een quote van de CEO van Exact Software AG .
Given the deteriorating economic environment we had a solid performance in most of the regions up to the third quarter. Although we saw a decline in license revenue from new customers, an early shift of focus enabled us to compensate that to a large extent with additional revenue from existing customers. This gave us confidence to meet our full-year expectations.

Oktober was de eerste maand waarin Exact duidelijk een merkbaar effect liet zien in de opbrengsten van vergunningen, die de resultaten van oktober onder de verwachtingen van Exact heeft doen leiden. Er is voortdurend uitstel geweest van de orderstroom in de meeste regio’s, waardoor Exact voorzichtiger is geworden op de volledige jaarvooruitzichten.

Asian HRM Software AG Company
Exact Holding N.V. heeft op 10 november aangegeven dat hun dochterbedrijf Exact Group B.V. een openbaar bod heeft neergelegd om alle aandelen van Orisoft Technology te kopen. Orisoft Technology is een zeer belangrijk Aziatisch HRM softwarebedrijf dat in Kuala Lumpur is gevestigd. Exact wil alle uitstaande aandelen Orisoft kopen voor een bedrag van in totaal 14.15 miljoen MYR, wat uitkomt op een bedrag van 3.1 miljoen euro. De transactie zou pas in januari 2009 moeten sluiten en zou daarom geen impact hebben op de financiële resultaten van 2008.

Hieronder nog een quote van de CEO van Exact Software AG en de CEO van Orisoft
We are very happy about and absolutely committed to Orisoft’s proven product portfolio, the quality and knowledge of its employees, and its diverse and distinguished customer base.

We are very excited to be joining the Exact family. The complementary product offerings will provide cross sell opportunities to customers on both sides and we believe that a significant number of our customers could benefit from the Exact Synergy platform, aldus Tan Yeong Kim, CEO van Orisoft.

Analisten niet tevreden over aandeel Exact
Er zijn in totaal 11 adviezen gegeven over het aandeel Exact. Hiervan waren er 2 koop-, 5 houd- en 4 verkoopadviezen. Dit resulteert in een matige consensus en een rating van 2 van de 5 sterren. Hieronder aangegeven de wijzigingen die analisten nog recent hebben doorgevoerd.

Adviezen van 11 november

● Ca Chevreux – blijft bij een verkoopadvies – koersdoel van 18.00 euro naar 15.00 euro.
Goldman Sachs – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 18.00 euro naar 17.00 euro.

Adviezen van 10 november

● ABN AMRO – blijft bij een houdadvies – koersdoel van 22.50 euro naar 16.50 euro.
● IRIS – van koop naar houdadvies – koersdoel wordt niet gegeven.
● Rabo Securities – blijft bij een koopadvies – koersdoel van 26.00 euro naar 23.00 euro.
● ING Fin. Markets – van houd naar verkoopadvies – koersdoel van 21.00 euro naar 13.20 euro.
● Petercam – blijft bij een verkoopadvies – koersdoel van 19.00 euro naar 16.50 euro.

Zes van de zeven analisten hebben een koersdoelverlaging gegeven. Het gemiddelde koersdoel komt nu uit op een waarde van 17.63 euro, terwijl de koers gisteren sloot op een bedrag van 14.93 euro. Het verwachte rendement zou dan uitkomen op 17.41%.