RIM verlaagt verwachtingen Q3

De Canadese fabrikant van mobiele telefoons, Research in Motion bekend als maker van de BlackBerry heeft dinsdagnacht een winstwaarschuwing afgegeven. Research in Motion liet middels een persbericht weten dat het in het derde kwartaal de winst per aandeel 0,81-0,83 dollar zal gaan uitkomen en is lager dan waar analisten in eerste instantie vanuit gingen. Tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers zei het bedrijf nog nergens last van te hebben.

Omzet verlaging
Research in Motion voorspelde eerder nog een winst per aandeel van 0,89 dollar. Het Canadese bedrijf zegt flink te lijden te hebben onder de verslechterende economische omstandigheden, ongunstige wisselkoersverhoudingen en een slechte timing van nieuwe producten. De omzet zal volgens het bedrijf in het derde kwartaal rond de 2,75 en 2,78 miljard dollar uitkomen. Dit is 9% lager dan de verwachtingen van analisten.

Volledige resultaten
Research in Motion zal op 18 december zijn volledige resultaten over het derde kwartaal bekend maken. Het bedrijf introduceerde recentelijk de BlackBerry Storm welke de concurrentie aan dient te gaan om de smartphone markt met de Apple iPhone. Laatstgenoemde heeft circa 16,6% van het marktaandeel in de sector smartphones in handen. Blackberry heeft een marktaandeel van 17,4%.

Daling aandelen
Het aandeel Research in Motion is veel sterker gedaald dan de aandelen van Apple . Zo heeft BlackBerry te maken met een daling van bijna -66% en Apple doet het op dat gebied licht beter met een daling van -42%. Het aandeel BlackBerry schommelt nu om en nabij de 38 dollar. Het aandeel Apple sloot gisteren op 95,90 dollar. Het zal voor BlackBerry nog aardig lastig worden om het nu nog grote marktaandeel vast te houden aangezien steeds meer mensen overstappen op de iPhone en Apple bekend heeft gemaakt zich te richten op de “kern” gebruikers van BlackBerry ’s.

Consensus BlackBerry
Het aandeel BlackBerry krijgt van analisten 20 koop- en 9 houdadviezen toebedeeld. Daarnaast heeft BlackBerry 3 verkoopadviezen gekregen van analisten. Het gemiddelde koersdoel van BlackBerry is 98,00 dollar.

De consensus van analisten over de winst per aandeel BlackBerry voor 2009 is 3,56 dollar. Research in Motion keert geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten uitgekomen op 10,95.