Analisten verwachten winstwaarschuwing

De Brits-Nederlandse automatiseerder Logica maakte donderdagmorgen bekend met een aandelenemissie 90,5 miljoen pond (ongeveer 103 miljoen euro) opgehaald te hebben. Tegelijkertijd heeft het concern het dividend over 2008 verlaagd. Met deze maatregelen wil Logica de schuld verlagen. Analisten blijven negatief over het aandeel en verwachten dat er meer slecht nieuws op komst is.

Plaatsing aandelen
Logica heeft 135 miljoen aandelen geplaatst. De doelstelling was om ongeveer 122 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen, waarmee deze dus is overtroffen. Logica maakte eerder al bekend dat de grootste aandeelhouders, waaronder Schroders en Aviva Investors (14,04% en 9,90% van de aandelen in handen op 28 november 2008, red.), reeds hun steun hadden toegezegd. De stukken werden geplaatst bij investeerders tegen een prijs van 67 pence per aandeel.

Logica wil over 2008 een dividend uitkeren van 3 pence per aandeel. In 2007 bedroeg het dividend nog 5,8 pence. Voor 2009 wordt een niveau verwacht van eveneens 3 pence, met progressieve toenames daarna. Volgens Logica is de aanpassing van het dividendbeleid toe te schrijven aan de verslechtering van de financiële markten en niet met een verslechtering van de huidige danwel toekomstige handel.

Schuld
Met de emissie en de aanpassing van het dividendbeleid wil het concern zijn schuldpositie verbeteren. De huidige schuld van Logica bedraagt momenteel ongeveer 550 miljoen pond (627 miljoen euro, red.). Vorige maand tekende het bedrijf een overeenkomst met banken om in totaal 500 miljoen euro te kunnen lenen. Logica gaf in november van dit jaar al aan dat het kostenbesparingen versneld ging doorvoeren om de winst op niveau te houden. Het concern heeft naar eigen zeggen last van klanten die langer moeten nadenken over investeringsbeslissingen en contracten die opengebroken worden.

De netto schuld/ebitda zal door de genomen stappen naar verwachting uitkomen op 1,5 tot 1,7 voor eind 2008. Eerder werd nog uitgegaan van een netto schuld/ebitda voor 2008 van 1,7 tot 1,9. Voor 2009 wordt er nu een netto schuld/ebitda van 1,2 tot 1,4 verwacht.

Logica verwacht voor 2008 een omzetgroei te behalen van iets meer dan 4% en een marge die consistent is aan die van 2007. Voor 2009 houdt het concern vast aan de eerdere uitspraak dat het in 2009 een bescheiden groei van de omzet zal realiseren.

Winstwaarschuwing
Analist Victor Bareño van SNS Securities verwacht dat Logica voor 2009 een winstwaarschuwing zal moeten geven. Volgens de analist wees de update over het derde kwartaal al op een verslechtering van omzetgroei in het vierde kwartaal en een aantal zwakke plekken in de Duitse, Britse en Deense markten. De aandelenemissie neemt volgens Bareño de zorgen over de schuldsituatie weg maar de analist blijft bij zijn eerder afgegeven verkoopadvies. De analist is van mening dat het aandeel overgewaardeerd is ten opzichte van zijn sectorgenoten.

De negatieve houding van SNS Securities ten opzichte van het aandeel staat niet op zichzelf. Maar liefst 14 andere analisten zijn ook negatief over het aandeel. Daartegenover zijn er 8 analisten neutraal en 6 positief. De consensus is hierdoor vrij negatief voor het aandeel.