Logica stabiel

Logica presenteerde afgelopen woensdag derdekwartaalresultaten die in lijn lagen met de verwachtingen van analisten. De automatiseerder zag de omzet op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen als een jaar eerder, waardoor analisten vooralsnog geen reden zien om hun eerder afgegeven taxaties te wijzigen.

Door onze redactie

Stabiele omzet
Over het derde kwartaal zag Logica de omzet uitkomen op 863 miljoen Britse pond, wat neerkomt op circa 984 miljoen euro en een stijging van 1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het concern wist zodoende in het afgelopen kwartaal weer terug te keren naar groei. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een omzet van 860 miljoen Britse pond en waren dan ook content met het resultaat.

Op vergelijkbare basis liepen daarnaast de orders terug met 8% tot 758 miljoen Britse pond, wat volgens de automatiseerder te wijten was aan een kleiner aantal grote opdrachten die in de zomer gesloten konden worden. De Britse overheid doet langer over beslissingen met betrekking tot contracten en Logica heeft hier op korte termijn last van, aldus het management in een toelichting op de resultaten. Volgens het management is er hier echter sprake van een kortetermijneffect en zal dit op termijn weer verbeteren.

Logica houdt wel vast aan zijn eerder afgegeven verwachtingen voor 2010. Het concern rekent op een gelijkblijvende omzet en operationele marge in vergelijking met 2009. De vergelijkbare omzet kwam vorig jaar uit op 3,66 miljard Britse pond (ongeveer 4,17 miljard euro).

In lijn
Voor analist Victor Bareño van SNS Securities waren de resultaten van Logica in lijn met zijn verwachtingen. De omzetdaling in het Verenigd Koninkrijk was wel groter dan waar de analist op had gerekend, maar hij wijst tegelijkertijd op de opmerking van het management dat het tekenen van toenemende activiteit ziet sinds het einde van het derdekwartaal en dat zij groei verwachten in het vierde kwartaal. Daarnaast valt de omzetverwachting van Bareño voor heel 2010 in het Verenigd Koninkrijk nog binnen de bandbreedte die Logica geeft. De analist ziet daarom vooralsnog geen reden om zijn buy-advies voor Logica bij te stellen.

Houdadvies gehandhaafd
De analisten van ABN AMRO houden vooralsnog vast aan hun houdadvies voor Logica. Zij zijn van mening dat de trading update ongeveer in lijn was met hun verwachtingen. De analisten stellen dat de omzetstijging over het afgelopen kwartaal maar beperkt was. Verder wijzen zij erop dat het aandeel momenteel wordt verhandeld op een koers/winstverhouding van 11 maal de verwachte winst voor 2011 en 9,4 maal de verwachte winst voor 2012.

Consensus
Doordat analisten vasthouden aan hun eerder afgegeven taxaties, staan er voor het aandeel 14 koop-, 6 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien het feit dat analisten de resultaten in lijn vonden met hun verwachtingen en daarnaast positief zijn gestemd over het handhaven van de verwachtingen door Logica, is het sentiment rond het aandeel goed.

De koers van het aandeel tot slot is de afgelopen maanden vrij stabiel gebleken. De koers bungelt al enige tijd rond het niveau van 1,50 euro, nadat het halverwege dit jaar nog op een dieptepunt stond van bijna 1,20 euro. Het voorlopige hoogtepunt van dit jaar was 1,70 euro.