Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

Hewlett Packard
Hewlett Packard .JPG>

06/10/2008: Hewlett-Packard is van plan om 1400 banen te schrappen in Duitsland in de komende 2 jaar. Verrassend is dat het aandeel deze dag blijft hangen en de daarop volgende dag stijgt, terwijl de Dow Jones daalt.
09/10/2008: Hewlett-Packard is van plan om 3000 banen te schrappen in Engeland in de komende 2 jaar. Het aandeel sloot deze dag met een negatief percentage van 5%. De Dow Jones leverde deze dag ook veel van zijn waarde in.
10/11/2008: Hewlett-Packard krijgt goedkeuring van de Federal Trade Commission om het bedrijf LeftHand te kopen voor een bedrag van 360 miljoen dollar. Het aandeel daalde een beetje, net zoals de Dow Jones .

Conclusie: Het aandeel Hewlett-Packard is weer een mooi voorbeeld hoe gecorreleerd het aandeel is met de Dow Jones . Hewlett-Packard liet een kleine stijging toen de dag ervoor werd aangekondigd dat er 1400 banen zouden verdwijnen. De Dow Jones liet dezelfde dag een daling zien. Verder zijn de trends tussen het aandeel en de index bijna gelijkwaardig.

IBM
IBM .JPG>

08/10/2008: IBM geeft aan dat in het fiscale jaar 2008 de EPS minstens 8,75 dollar is. Analisten hadden een EPS verwacht van 8,75 dollar. Een handhaving van de EPS is deze economische crisis niet voldoende voor een koersstijging, het aandeel daalde licht net zoals de Dow Jones .
18/11/2008: IBM geeft hun plannen aan om Transitive Corporation over te nemen. Het mocht voor de aandelenkoers niet baten. De Dow Jones daalde, wat aan de bovenstaande aandelen al gemerkt is dat de aandelen in de Dow Jones dan ook allemaal gezamenlijk dalen. Uitzonderingen zijn er alleen als de actuele berichten zeer positief zijn of zeer negatief.

Conclusie: IBM komt met een EPS handhaving van 8,75 dollar. In de crisis in die periode kan menigeen bedrijf jaloers zijn op zo een handhaving. Het aandeel daalt toch, omdat de Dow Jones een negatieve dag kent.

Intel


14/10/2008: Intel geeft aan dat zij voor het vierde kwartaal een omzet verwachten van tussen de 10,1en de 10,9 miljard dollar. Analisten hadden een omzet verwacht van 10,7 miljard dollar. Het aandeel daalde de volgende met ongeveer 6%, wat neerkomt als een zelfde daling als de Dow Jones .
12/11/2008: Intel geeft aan dat de vierde kwartaalresultaten onder de verwachtingen zullen liggen die zij eerst hadden gegeven. Het bedrijf verwacht nu een omzet te halen van rond de 9 miljard dollar. Het aandeel stijgt wonderbaarlijk de volgende dag om vervolgens de dagen daarna te dalen. Een goede reden dat Intel op de 12/13 steeg was dat de Dow Jones ook omhoog ging.

Conclusie: Dit aandeel vertoont ook weer veel dezelfde trends als de index. Wat vrij bijzonder is dat het aandeel steeg op terwijl er een fikse daling van de omzet werd afgegeven. Je ziet in die grafiek precies een piekje van de Dow Jones . Het is mogelijke dat stijgingen van andere aandelen en dus de Dow Jones dit negatieve nieuws minder hard heeft doen aankomen. Het kan ook zijn dat beleggers onderreageren en dan de dagen erna massaal uit het aandeel te stappen (overreageren).

Microsoft
Microsoft .JPG>

09/10/2008: Door een fikse daling van de marktwaarde van Research in Motion is het bedrijf kwetsbaar voor een overname. Microsoft werd hiervoor ook genoemd.
10/10/2008: Yahoo! legt een nieuwe deal bij Microsoft om het bedrijf over te nemen voor 22 dollar per aandeel. Het aandeel schiet de volgende dag omhoog met meer dan 10%, de Dow Jones steeg overigens ook flink die dag. 23/10/2008: Microsoft geeft aan dat de verwachtingen in het tweede kwartaal van 2009 voor de omzet zullen liggen tussen de 17,3-17,8 miljard dollar. EPS tussen de 0,51-0,53 dollar. Analisten hadden verwacht een omzet van 17,9 miljard dollar en EPS van 0,55 dollar. Het aandeel daalt de volgende dag met iets van 5%.

Conclusie: Het aandeel Microsoft laat als vele aandelen in de Dow Jones een flinke correlatie zien met de index waar zij inzit. 13 oktober, de eerste koersdag na de berichten van 9 en 10 oktober schiet het aandeel weer omhoog. Het aandeel pakte 4 dollar terug in waarde ten opzichte van de slotkoers van de 10de (21,50). De Dow Jones steeg ook maar dan in mindere mate.