Analisten blij met maatregelen Wavin

Buizenproducent Wavin maakte dinsdagmorgen bekend dat het dieper gaat snijden in de organisatie om zodoende de kosten te drukken. Het concern heeft last van de gevolgen van de kredietcrisis voor de bouwsector. Analisten zijn zeer positief over de genomen maatregelen maar blijven voorlopig bij hun eerder gedane advies.

Snijden
Wavin gaat dieper in de organisatie snijden. In Groot-Brittannië gaat de producent van buizen en leidingsystemen 165 banen schrappen. Vorig jaar schrapte het concern al 300 banen in Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken. In totaal telt Wavin zevenduizend werknemers verspreid over vestigingen in 28 Europese landen. Naar verwachting zullen de bezuinigingen leiden tot een besparing van ongeveer 15 miljoen euro per jaar. Voor de reorganisatie zal Wavin eenmalig 14 miljoen euro uittrekken.

Daarnaast maakte Wavin bekend dat het conform de update in december een omzet in 2008 heeft gerealiseerd van 1,580 miljoen euro bij een EBITDA marge van circa 10%. Dit is 3% onder het niveau van 2007. Aan het eind van het vorige jaar had de onderneming de nettoschuld teruggebracht tot ongeveer 465 miljoen euro. Aan het eind van 2007 was de nettoschuld nog 542 miljoen euro. De aanzienlijke daling is gerealiseerd door een strikte focus op cash flow en kostenbeheersing. De afzwakking van niet- Euro valuta’s in de laatste weken van 2008 droeg bij aan de schuldreductie. Met een leverage ratio onder 3,0 aan het eind van het jaar, bleef de onderneming ruim binnen de convenanten van de EUR 750 miljoen financieringsfaciliteit.

Op 27 februari presenteert Wavin de jaarresultaten over 2008.

Analisten zien minder risico's
Royal Bank of Scotland is van mening dat de kans dat Wavin de bankconvenanten zal breken aanzienlijk is afgenomen. Analist Jeroen van Harten is van mening dat het concern nog niet volledig uit de gevarenzone is maar wel bijna. De analist verwacht dat wanneer de prijzen van pvc op dezelfde voet blijven dalen las in de afgelopen maanden de convenanten geen probleem meer zijn. De analist heeft een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 4,30 euro.

Analist Luuk van Beek van effectenhuis Petercam is zeer positief over de genomen maatregelen door Petercam met betrekking tot het werkkapitaal. De anlist vindt dat de maatregelen erg goed zijn uitgepakt en hebben geleid tot een verlaging van de schuld. Volgens Van Beek geeft het Wavin meer financiële ruimte dan eerder was aangenomen. De analist vindt het positief dat Wavin zo snel nieuwe stappen onderneemt maar hij blijft negatief over het bedrijf. Er zijn volgens de analist nog steeds zeer aanzienlijke risico’s dat Wavin de convenanten zal breken. Dit zou kunnen leiden tot een claimemissie die het aantal aandelen zou verdubbelen. Daarnaast hebben de meeste Europese bouwmarkten de bodem nog niet bereikt en heeft Wavin niet de middelen om deze daling op te vangen door middel van bijvoorbeeld kostenbesparingen. Mede daarom handhaaft de analist zijn verkoopadvies.

SNS Securities vindt dat het nieuws over de verlaging van de schuld enige onzekerheid kan wegnemen over de schuldpositie van het concern. De analisten hadden reeds verwacht dat het leverage ratio onder de 3 zou uitkomen. Volgens SNS Securities wordt het voor Wavin moeilijk om in het eerste halfjaar van 2009 aan de convenanten te voldoen door onder meer sterke seizoenseffecten op het werkkapitaal. Het houdadvies blijft gehandhaafd. Doordat er geen wijzingen in de adviezen zijn gedaan staan voor het aandeel op dit moment 2 koop-, 9 houd- en 5 verkoopadviezen uit waardoor de consensus licht negatief is. Voor 2009 wordt een winst per aandeel verwacht van 43 eurocent. Hierdoor ligt de koers/winstverhouding op dit moment op 4,79.