SNS Reaal blijft koopwaardig voor analisten

SNS Reaal hield deze week een trading update over de resultaten die behaald zijn in het eerste kwartaal van 2008. Uit de trading update bleek dat de nettowinst licht daalde in het hiervoor genoemde kwartaal. Reden hiervoor waren vooral eenmalige posten. In vergelijking met sectorgenoten valt de daling volgens analisten echter mee. Analisten blijven positief over het aandeel.

Trading update
In het afgelopen kwartaal viel de nettowinst lager uit vergeleken met een jaar daarvoor. Reden hiervoor waren eenmalige posten. In de trading update werden geen exacte cijfers vermeld door SNS Reaal.

De winst viel hoger uit als er gecorrigeerd wordt vóór eenmalige winsten en het effect van de storm Kyrill in 2007. Hierbij moet worden aangetekend dat de winst uit de tak levensverzekeringen onder druk stond door lagere aandelenkoersen. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de aandelenhedge die door het concern wordt aangehouden.

De recente overnames van Regio Bank en AXA NL verlopen goed en dragen bij aan het resultaat van de Groep aldus SNS Reaal.

Overname Zwitserleven afgerond
Eind april heeft SNS Reaal de overname van De Nederlandse en Belgische onderdelen van Swiss Life afgerond nadat de Nederlandse en Belgische toezichthouders hun goedkeuring hieraan hadden verleend. Onder de overname vallen Zwitserleven, Zwitserleven Asset Management en Swiss Life België.

In totaal heeft SNS Reaal 1.530 miljoen euro betaald voor de onderdelen. Eerder werd al gemeld dat het concern Swiss Life België zal doorverkopen aan Delta Lloyd. SNS Reaal verwacht dat het deze transactie vóór de zomer zal afronden.

De overname is gefinancierd door de uitgifte van 6 aandelen B voor een totaalbedrag van 600 miljoen euro en daarnaast 930 miljoen euro aan schuldpapier en eigen middelen.

SNS Reaal is door de overname van Zwitserleven de op één na grootste levensverzekeraar van Nederland geworden. Het marktaandeel is momenteel ongeveer 16%. Het merk Zwitserleven zal blijven gehandhaafd en de tak zal doorgaan als zelfstandige onderneming. Daarnaast zullen de pensioenactiviteiten van Reaal Verzekeringen, waaronder AXA NL en Winterthur ook vallen, worden ondergebracht bij Zwitserleven.

Het Zwitserleven gevoel
Analisten blijven positief over SNS Reaal. Er wordt voor de financiële instelling slechts één verkoopadvies afgegeven. Daarnaast adviseren 5 analisten om het aandeel te houden en tot slot 11 analisten die adviseren het aandeel te kopen. De consensus is hierdoor uitermate positief. Een aantal analisten heeft na de laatste trading update hun advies verhoogd tot kopen of het koopadvies gehandhaafd. Een dissonant hierin zijn de analisten van Ageas Bank. Zij hebben hun advies verlaagd naar houden.


Chris Zegers in een campagne van Zwitserleven