Resultaten ArcelorMittal stellen analisten teleur

De dreigende recessie heeft staalconcern ArcelorMittal hard geraakt. De vraag naar staal is flink afgenomen en ArcelorMittal verwacht een verdere afzwakking. Dit blijkt uit de presentatie van de derdekwartaalcijfers die het concern deze week gaf. De resultaten waren onder de verwachtingen van analisten.

Productieverlaging
ArcelorMittal winst de nettowinst in het derde kwartaal te verhogen met 29% tot 3,82 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder was de nettowinst nog 2,96 miljard dollar. Dit was onder de verwachtingen van analisten, die gerekend hadden op een nettowinst van 5,72 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 2,78 euro per aandeel, de omzet steeg met 38% tot 35,2 miljard dollar.

Het bedrijf gaat zijn productie verder verlagen en zal eerst proberen de bestaande voorraden te verkopen. Dit komt door de huidige marktomstandigheden die erom vragen om een aanpassing van de productie om zodoende vraag en aanbod weer in balans te brengen, aldus het concern. Daarnaast kondigde de onderneming aan dat het zijn schulden versneld wil gaan aflossen. Dit wil het mede doen uit de opbrengsten van kostenbesparingen op administratieve zaken en inkoop. Het concern wil zijn schuldenlast van 32,5 miljard dollar aan het einde van 2009 met 10 miljard dollar hebben teruggebracht.

De maatregelen zullen naar verwachting zorgen voor een flinke daling in het bedrijfsresultaat voor het vierde kwartaal van 2008. Deze zal naar verwachting uitkomen op 2,5-3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat kwam in het derde kwartaal mede door een torenhoge staalprijs uit op 8,6 miljard dollar.

De verwachting is dat de crisis in de staalindustrie tot tenminste 2011 zal duren voordat de vraag naar staal opnieuw op het niveau zal zijn van enkele maanden geleden. Dit stelt althans de Luikse vestiging van ArcelorMittal tijdens een ontmoeting met de vakbonden woensdagavond. De hoogoven 6 in Luik zal midden november worden stilgelegd voor minstens een half jaar, zoals eerder al is aangekondigd. De directie gaat er vanuit dat de staalproductie zich in 2010 zal normaliseren, om zich in 2011 te stabiliseren.

CFO Aditya Mittal heeft verklaard dat het staalconcern zijn kapitaalinvesteringsprogramma tegen het licht gaat houden: ’Op dit moment hebben we niet gezegd welke projecten we nader bekijken, maar we zijn onze prioriteiten aan het herschikken. In dit klimaat denken we dat we minder kapitaal zullen moeten uitgeven.’

Het bedrijf wil meer dan $59 miljard investeren om zichzelf te kunnen voorzien van grondstoffen als ijzererts en coking coal. Het bedrijf heeft besloten de staalproductie in het vierde kwartaal met meer dan 30% terug te brengen wereldwijd. Eerder stelde het bedrijf de staalproductie terug te brengen met 15%. De CFO stelt dat de situatie in de afgelopen drie weken is verslechterd.

Onder verwachting
De resultaten waren over het algemeen onder de verwachtingen van analisten. Analist Alexandre Weinberg. van effectenhuis Petercam vinden de outlook die ArcelorMittal heeft afgegeven vreselijk. De derde kwartaalcijfers waren onder de verwachting van de analist, maar belangrijker nog was dat de outlook voor het vierde kwartaal veel zwakker was dan de analist had verwacht. De analist stelt dat dit geen goede voorbode is voor 2009. De analist heeft op dit moment een verkoopadvies uitstaan met een koersdoel van 15,80 euro.

Volgens analist Hermann Reith van BHF Bank verlegt ArcelorMittal zijn focus van groei naar financials. Volgens de analist is dit een teken dat er sombere tijden op komst zijn. De analist ziet in verschillende doelstellingen aanwijzingen dat de staalmarkten op korte termijn niet herstellen.

Op dit moment staan er voor het aandeel 18 koop-, 8 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Hieruit blijkt dat analisten nog voldoende vertrouwen in het aandeel hebben. De koers van het aandeel is vanaf zijn hoogtepunt van 65 euro halverwege juni 2008 gedaald tot ongeveer 20 euro op het moment van schrijven.