Research in Motion verrast analisten

De geplaagde maker van de BlackBerry , het Canadese Research in Motion ( BlackBerry ), verraste vrijdag de markt door haar omzetverwachting opwaarts bij te stellen. Het aandeel won ruim 5 procent op 7,50 dollar. De afgelopen maanden had het aandeel al ruim 22 procent aan waarde verloren. CEO Thorsten Heins meldde dat het bedrijf in Q1 van 2013 haar nieuwe BlackBerry 10 op de markt gaat zetten. Het grote verschil van de nieuwe smartphone zit hem in het touchscreen systeem (zoals ook de iPhone heeft).

Heins gaf aan dat het bedrijf in de VS veel van haar marktwaarde verloren heeft maar dat het zich juist in de regio’s Zuid-Afrika en het Midden Oosten aan het herpakken is.

Waarderingsratio's BlackBerry

<a href= BlackBerry CEO Thorsten Heins' align=middle/>
BlackBerry CEO Thorsten Heins
BlackBerry noteert op het moment van schrijven met een koers/winst-verhouding van -2,88. De gemiddelde koers/winst-verhouding over de afgelopen 5 jaar (Shillers PE) bedraagt 19,98. De sector mobiele telefonie noteert met een gemiddelde koers/winst-verhouding van 6,27. Over dit jaar wordt volgend jaar geen dividenduitkering verwacht. Het gemiddelde dividendrendement van de sector ligt op 5,11 procent.

De market-to-book ratio (berekend door de koers van het aandeel te delen door de verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het aantal uitstaande aandelen) ligt op 3,38. De sector wordt verhandeld op 6,27 maal haar market-to-book ratio.

Opinies analisten over BlackBerry

Het aandeel wordt door 25 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen bedraagt 10,77 Amerikaanse dollar. De koers van het aandeel ligt zodoende 44 procent onder de fair value van de analisten. Op basis van de huidige koers ligt de marktkapitalisatie van BlackBerry momenteel rond de 390 miljoen Amerikaanse dollar.

Taxaties resultaten 2012 BlackBerry

Over het huidige jaar wordt door de analisten die gepolst zijn door persbureau Reuters een omzet van 10,36 miljard Amerikaanse dollar verwacht. Onder aan de streep wordt een verlies van 1,20 miljard dollar verwacht. De gemiddelde verwachting van het verlies per aandeel ligt op 2,59 Amerikaanse dollar. Om 14.58 noteert het aandeel 0,4 procent lager op 7,47 Amerikaanse dollar.