Resultaat Corio verrast analisten niet

Vastgoedbedrijf Corio presenteerde maandag nabeurs zijn resultaten over het derde kwartaal. Het concern boekte een verlies van 37,6 miljoen euro, maar handhaaft zijn verwachtingen voor geheel 2008. Analisten zijn niet verrast door de cijfers maar verwachten wel dat voor het concern in het vierde kwartaal het ergste nog moet komen. Winstgroei
Corio boekte over de eerste negen maanden van 2008 een direct resultaat, de winst uit verhuur, van 155,9 miljoen euro. Dit is een stijging van 4,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (149,2 miljoen euro). Het directe resultaat was iets lagere dan de gemiddelde verwachting van 157 miljoen euro afgegeven door analisten. Het directe resultaat per aandeel steeg van 2,25 euro per aandeel naar 2,36 euro per aandeel. In het derde kwartaal kwam het nettoverlies uit op 37,6 miljoen euro. Dit als gevolg van afwaarderingen op de vastgoedportefeuille in met name Frankrijk en Spanje.

Hieronder volgt een overzicht van de herwaardering van voortgezette bedrijfsactiviteiten.Eind september heeft Corio de vastgoedportefeuille getaxeerd. De eerste drie kwartalen van het jaar daalde de waarde van de bezittingen van Corio met 61,7 miljoen euro. Vooral in Frankrijk en Spanje werden grote afschrijvingen gedaan. De franse investeringen werden 87,1 miljoen euro waard, terwijl de Spaanse bezittingen in waarde daalden met 29%. Door de afwaarderingen kwam het indirect resultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten negatief uit op 81,9 miljoen euro. Vorig jaar was dit nog een positief resultaat van 238,7 miljoen euro.

Corio bekijkt verschillende mogelijkheden om geld op te halen, waarvan een claimemissie één is. Corio zal niet overgaan tot het terugkopen van eigen aandelen. De financieel topman Jan Haars vindt deze mogelijkheid verleidelijk, maar zou een verkeerd signaal zijn. Haars stelt verder dat het dividend over 2008 in lijn zal liggen met het dividend dat over vorig jaar is uitbetaald.

Het vastgoedconcern houdt vast aan zijn eerder afgegeven verwachting voor heel 2008. Corio rekent op een direct resultaat per aandeel dat ongeveer gelijk zal zijn aan dat in 2007 werd behaald van 3,07 euro.Analisten niet verrast
Analist Mickael Van den Hauwe van Dexia vond de cijfers die Corio presenteerde niet verrassend. De analist handhaaft zijn houdadvies en koersdoel van 55 euro. De analist noemt het vastgoedconcern in de basis gezond, maar voorziet wel een aantal uitdagingen voor het vastgoedfonds. Van den Hauwe verwacht onder andere dat doordat de Nederlandse non-cure portfolio is verkocht en het fonds te maken heeft met een stijgende rente de recurring cash flow tot stilstand zal komen.

De analisten van ABN Amro vinden de gepresenteerde cijfers redelijk in lijn met de verwachtingen. De analisten vinden echter de negatieve herwaarderingen in voornamelijk Spanje en Frankrijk opvallend. Ook lijkt het tempo van afwaarderingen te versnellen, aldus de analisten. De analisten stellen dat met een huidige koers van 36,43 euro het een disagio betekent van circa 40%. De onderneming is gefinancierd met circa 39% vreemd vermogen waarvan een flink deel op redelijk korte termijn hergefinancierd dient te worden. Daarnaast zijn veel leningen gebaseerd op variabele rente. Deze twee aspecten maakt het risicoprofiel van Corio hoger dan sectorgenoten en mede daarom blijven de analisten bij hun eerder afgegeven houdadvies.

Effectenhuis RBS noemt de derdekwartaalcijfers van Corio stabiel maar verwacht dat wat betreft de herwaarderingen het ergste nog moet komen. Analist Jaap Kuin stelt dat de herwaarderingen een grotere invloed zullen hebben in het vierde kwartaal als de portfolio extern opnieuw gewaardeerd wordt. De analist hanteert een koopadvies.

Voor het aandeel staan op dit moment 8 koop en 8 houdadviezen uit en daarnaast 1 verkoopadvies. Hiermee is de consensus voor het aandeel vrij positief te noemen.