Consensus Logica neutraal

Deze week kondigde Logica aan dat het een reorganisatie gaat plegen. De begin dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter Andy Green wil de bezem gaan halen door de organisatie. Daarnaast werd vandaag (woensdag, red.) bekend dat de IT-dienstverlener een nieuwe opdracht heeft binnengehaald. De consensus voor het aandeel is overwegend neutraal.

Bezem door Logica
Topman Andy Green wil de bezem door Logica gaan halen. Gisteren (dinsdag) kondigde hij aan 1300 banen te gaan schrappen, wat 3% van het totale personeelsbestand is. Voor het merendeel zullen er banen worden geschrapt in Groot-Brittannië. Tegelijkertijd zal het aantal outsourcingsplekken verdubbelen. Waar het aantal uitbestede banen nu 3450 bedraagt, zal dit in 2009 zijn opgelopen tot 8000. Logica zal vooral gaan uitbreiden in India.

Logica kampt volgens Green met hoge overheadkosten in vergelijking met de concurrentie. Meer mankracht in landen zoals India en Marokko wordt als essentiële factor gezien omdat 95% van het Logica-personeel in Europa werkzaam is en daarmee relatief duur ten opzichte van concurrenten. Logica is op dit moment bezig met een inhaalslag en neemt per maand honderden Indiase IT’ers aan.

De herstructurering zal een bedrag behelzen van ongeveer 110 miljoen pond. Dit zal worden verspreid over 2008 en 2009. Volgens Green gaan een deel van de kosten naar de beëindiging van leasecontracten. Vooral de Britse tak zal efficiënter moeten gaan omspringen met zijn kantoorruimte. Vanaf 2009 moeten de effecten van de herstructurering langzaam aan zichtbaar worden. In dat jaar verwacht Green een operationele winstmarge van 0,5%. Het jaar daarop komt er een verbetering bovenop van tussen de 0,5% en 1%. Dit zal in 2010 neerkomen op een besparing van circa 80 miljoen pond.

Nieuw contract
Logica kondigde vandaag (woensdag, red.) aan dat het een vijfjarig contract in Zweden heeft weten binnen te slepen. Het contract is gesloten met SVR AB, Medical Care Advice Service. Logica zal de beveiligingsinfrastructuur gaan ontwikkelen, het zogeheten BIF (Basic Services for the Provision of Information). BIF is een nationale veiligheidsinfrastructuur voor de gezondheidssector. Hierin wordt patiënteninformatie geïntegreerd.

Het contract heeft een looptijd van vijf jaar, met een optie tot verlenging tot twee jaar. Het contract heeft een waarde van 10 miljoen euro. Naast dit bedrag bestaat er de mogelijkheid tot het verkrijgen van subopdrachten van lokale en regionale spelers in de gezondheidssector.

Consensus neutraal
Door de hierboven genoemde nieuwsfeiten is de consensus enigszins verbeterd. Toch blijven de analisten overwegend neutraal over het aandeel. Op het moment van schrijven zijn er 25 adviezen voor het aandeel afgegeven; 7 koop-, 13 houd- en 5 verkoopadviezen.