Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is

Artikelen Fisher Investments België
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen
Fisher Investments Belgie
Maakt verkopen in mei blij?
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?
Waarom een politieke impasse goed kan zijn voor aandelen
Afwegingen, risico en realistisch beleggen
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen
Waar reageren de markten het hardst op? Je zou versteld staan…
De politiek kan de ontwikkeling van de markt beïnvloeden
Zeven grafieken waaruit groei blijkt
Enkele handige tips om te beleggen voor uw pensioen
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Een andere kijk op politieke risico's
Wilt u beter beleggen? Koop gewoon de wereld
Het is niet al goud wat blinkt
Sentiment in de eurozone onderschat de realiteit
Beleggersgids over inflatie
Eén – niet eens mysterieuze – reden waarom invoerrechten
de wereldhandel niet kapotmaken
Populisten versplinteren ook de Europese politiek
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De digitaks: een storm in een glas water
Hoe moeten beleggers bedrijfswinst interpreteren?
Waarom een krimpende beroepsbevolking niet per se tot stagnatie leidt
Wanneer terughoudendheid of niets doen de beste beleggingsstrategie is
Inzicht in grote bedragen? Eenvoudige wiskunde volstaat
Wat pessimisme vertelt over de volgende bullmarkt
Waarom de grootte van aandelen ertoe doet in de marktcyclus
COVID-19 en de risico's van eenzijdig inkomensbeleggen
Hoe Fisher Investments België aankijkt tegen beleggen in opkomende markten
In goud beleggen: kan deze grondstof schitteren in uw portefeuille?
Fisher Investments België over de politiek in 2021
Fisher Investments België over de invloed van politiek op de markten
Zo benadert u deze lente en zomer de economische cijfers ​
Diversificatie is een van de belangrijkste principes bij beleggen. Door op de juiste manier te spreiden kunnen beleggers hun risico beperken, zonder in te boeten op het langetermijnrendement. Het lijkt vanzelfsprekend: waarom zou je te veel beleggen in een klein segment van de markt en grotere schommelingen riskeren, , als je mettertijd een constanter rendement kunt krijgen door je beleggingen te spreiden over een groot aantal marktsegmenten? Hoewel veel beleggers dit principe waarschijnlijk wel begrijpen, zien ze soms toch één belangrijk aspect over het hoofd: wereldwijd diversifiëren.

Een goed gediversifieerde aandelenportefeuille is niet alleen belegd in veel verschillende sectoren, maar ook in veel verschillende landen. Maar de ervaring leert ons dat de aanpak van veel beleggers niet wereldwijd genoeg gaat. Hun portefeuilles zijn gericht op één enkel land of één enkele regio – meestal hun eigen land.

Het ‘thuisvoordeel’ bestaat niet voor beleggers

In het voetbal wordt gezegd dat het team dat op eigen veld speelt ‘een thuisvoordeel’ heeft omdat het zich gesteund voelt door de bekende omgeving. Jammer genoeg bestaat zo’n voordeel niet in beleggingen. Een belegger die alleen in bedrijven belegt die hij kent, voelt zich daar misschien goed bij, maar door alleen maar bekende aandelen te kopen, stelt hij zich bloot aan concentratierisico's. Hij legt met andere woorden te veel eieren in één mand.

Stel dat u bijvoorbeeld alleen maar Zweedse aandelen bezit. Aangezien de Zweedse aandelenmarkt slechts 1% van de wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten vertegenwoordigt, sluit u dus 99% van de wereldwijde ontwikkelde markten uit. Bovendien wordt de Zweedse markt gedomineerd door effecten uit de financiële en industriële sector, waardoor u waarschijnlijk – misschien onbewust – een lagere blootstelling hebt aan andere belangrijke sectoren. Met een geconcentreerde portefeuille bent u gevoelig voor veranderingen die alleen invloed hebben op dat specifieke land of die specifieke regio, zoals politieke of economische beleidswijzigingen, grote natuurrampen, terroristische aanslagen of inbraken in computersystemen.

Diversificatiebeleggen

Deze principes gelden ook voor andere landen. Behalve de VS vertegenwoordigt geen enkel land meer dan 9% van de wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten. Dat betekent dat als u te veel in één enkel land belegt, uw portefeuille een te hoge concentratiegraad kan hebben.

Volop kansen in het buitenland

Een ander probleem van een te sterk geconcentreerde portefeuille is dat beleggers hierdoor kansen in andere landen van de wereld mislopen. Het gebeurt zelden dat een bepaald land jarenlang tot de best presterende landen behoort. Dit betekent dat beleggers die te veel in hun eigen land beleggen, zichzelf mogelijk tekortdoen. Ze moeten misschien zelfs sommige jaren toezien hoe de aandelenmarkt van hun eigen land terugvalt, terwijl die van andere landen in de lift zit!

Uitsluitend beleggen in effecten die men goed kent, kan het potentiële rendement enorm beperken. Voortdurend duiken er overal ter wereld innovatieve producten, diensten en technologieën op, evenals nieuwe bedrijven en consumenten die ze afnemen. De wereld staat bol van beleggingskansen en ons advies luidt dan ook: loop ze niet mis door thuis te blijven.

Beleggingen in aandelenmarkten gaan gepaard met een risico op verlies en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald. Rendement uit het verleden biedt geen garantie voor toekomstig rendement en is daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde van het kapitaal en de opbrengsten van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Fabryki Mebli Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments België besteedt sommige aspecten van het dagelijks beleggingsadvies, van het portefeuillebeheer en van de transacties uit aan haar dochterondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK ("Fisher Investments UK"), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments ("Fisher Investments"). De transacties kunnen worden verricht door Fisher Investments België, Fisher Investments UK of andere dochterondernemingen.

Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

___________
1 Bron: FactSet, per 31/12/2017.
2 Ibid
3 Ibid