Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?

Artikelen Fisher Investments België
Fisher Investments Belgie
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen
Maakt verkopen in mei blij?
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Een andere kijk op politieke risico's
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen

Begin 2018 was de volatiliteit op de markten weer helemaal terug van weggeweest. Het contrast met het vrij rustige 2017 was groot. Op tien beursdagen tijd verloren de Amerikaanse aandelenmarkten ruim 10% (in USD), waardoor er sprake was van een zogenoemde correctiei. De markten van de eurozone deden het niet veel beter. Hoe moet een belegger die op lange termijn naar vermogensgroei streeft, reageren wanneer de volatiliteit toeslaat? Rustig blijven en niet overhaast handelen is naar onze mening de beste oplossing en cruciaal om succesvol te beleggen.

Correctie of bearmarkt?

Volatiliteit is normaal. Bullmarkten gaan gewoonlijk gepaard met meerdere correcties (een sterke, door sentiment ingegeven daling van 10% tot 20%) en kleinere dalingen. Maar over het geheel genomen stijgen de aandelenmarkten tijdens een bullmarkt. Meegaan in bullmarkten betekent dan ook niet noodzakelijk dat een langetermijnbelegger zijn doelstellingen niet zal halen. Integendeel, naar onze mening doen pogingen om bullmarkten te vermijden vaak zelfs meer kwaad dan goed.

Correcties verschillen sterk van bearmarkten (langdurige, door fundamentele factoren veroorzaakte dalingen van 20% of meer). Bearmarkten beginnen in de regel langzaam. Beleggers hebben het gevoel dat ze veilig zijn, terwijl negatieve fundamentele aanjagers, zoals een sluimerende recessie, al geleidelijk in de aandelenkoersen worden verrekend. De grootste verliezen komen gewoonlijk in de laatste fase van de bearmarkt. Dus als beleggers die tijdig zien aankomen, hebben ze waarschijnlijk nog tijd om de nodige wijzigingen aan te brengen. Correcties daarentegen zijn het gevolg van sentiment, van wisselende emoties dus. Daarom kan volgens ons niemand accuraat voorspellen wanneer er een correctie komt. Daarom denken we dat beleggers een correctie het best gewoon uitzitten.

Rustig blijven

Volatiliteit

Verkopen nadat volatiliteit heeft toegeslagen, voelt misschien aan als een goede reactie, maar het is volgens ons riskant. De behoefte om iets te doen wanneer de markten volatiel zijn, is een natuurlijke reflex. Door in actie te komen, krijgt u het geruststellende gevoel dat u alles onder controle hebt in een periode van grote onzekerheid. Maar het kan ook gevaarlijk en zelfs schadelijk zijn voor uw portefeuille. Als u verkoopt nadat de daling is ingezet, zijn de verliezen onomkeerbaar. Vaak veren de koersen na correcties net zo snel weer op als ze gedaald waren. Bij de opwaartse beweging valt al wie verkocht heeft uit de boot: zij kunnen niet meer profiteren van het beursherstel. Uitstappen (en later weer instappen) brengt bovendien transactie- en andere kosten met zich mee. Kortom, als beleggers ingrijpen bij een correctie moet de timing onberispelijk zijn. Wij kennen echt niemand in deze sector – geen enkele vermogensbeheerder, hedgefondsbeheerder, analist of beurscommentator – die meermaals correcties goed heeft voorspeld.

Hoe moeilijk het ook is, wij denken dat het echt het beste is om niets te doen. In de bullmarkt van 2003 – 2007 deden er zich twee correcties voor, maar het rendement op wereldwijde aandelen kwam niettemin uit op 102,8%ii. Voordat dit jaar de volatiliteit terugkeerde, had de MSCI World drie correcties doorgemaakt sinds de introductie van deze index op 9 maart 2009. Niettemin bedroeg het rendement over die periode 299,9%iii. Aandelen kunnen de groei genereren die langetermijnbeleggers nodig hebben, maar dan moeten zij wel kunnen profiteren van het rendement van bullmarkten. Te veel beleggers vluchten bij een correctie halsoverkop uit aandelen en blijven zitten op een berg liquide middelen, terwijl de aandelenkoersen alweer opveren en blijven stijgen. Dat is een dure gemiste kans.

Houd uw langetermijndoelstellingen goed voor ogen

Als de volatiliteit toeneemt en u zich afvraagt of u wijzigingen moet aanbrengen in uw portefeuille, bedenk dan waarom u eigenlijk in aandelen belegt. De geschiedenis leert dat aandelen altijd de beste belegging zijn voor groei op lange termijn. Als u wilt dat uw geld gedurende tien, twintig of dertig jaar of zelfs nog langer een kasstroom genereert, zult u waarschijnlijk een aanzienlijk deel van uw vermogen in aandelen moeten beleggen. Voor die langetermijnwinsten betaalt u echter een prijs: op korte termijn kan de volatiliteit verontrustend hoog zijn. Maar houd het volgende goed voor ogen: al die zenuwslopende koersdalingen, verkoopgolven en correcties zijn in het rendement van bullmarkten inbegrepen. Beleggen is niet gemakkelijk, maar als u gedisciplineerd blijft wanneer de markten volatiel worden en de media negatieve verhalen verkondigen, is de kans veel groter dat uw portefeuille het rendement genereert dat u nodig hebt.

Als u het gevoel krijgt dat u iets moet doen wanneer de volatiliteit fors opveert, blijf dan kalm en laat u niet leiden door de negatieve berichtgeving. Log niet elke dag in op uw account om u te verdiepen in de conjunctuur van de dag. Zet het nieuws uit. In de regel brengt het journaal alleen maar de meest sensationele en angstaanjagende verhalen met weinig context of nuance. Natuurlijk betekent dat niet dat u moet negeren wat er tijdens de volatiliteit gebeurt. Maar als u geen gegronde reden (i.e. een in aantocht zijnde bearmarkt) hebt om aandelen te vermijden, houdt u wat ons betreft uw aandelen beter bij tijdens volatiliteit. Tenminste wanneer het uw doel is om een soortgelijk rendement als dat van aandelen te halen.

Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Europe Limited in België gebruikt. Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.

Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat. Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

______________________________

i Bron: FactSet, per 15/2/2018. S&P 500 Total Return Index , 26/1/2018 – 8/2/2018.
ii Bron: FactSet, per 15/2/2018. Rendement van de MSCI World-index met nettodividenden in euro, 12/3/2003 – 15/6/2007.
iii Bron: Ibid. Rendement van de MSCI World-index met nettodividenden in euro, 09/03/2009 – 23/1/2018.