Fisher Investments België over de politiek in 2021

Artikelen Fisher Investments België
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen
Fisher Investments Belgie
Maakt verkopen in mei blij?
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?
Waarom een politieke impasse goed kan zijn voor aandelen
Afwegingen, risico en realistisch beleggen
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen
Waar reageren de markten het hardst op? Je zou versteld staan…
De politiek kan de ontwikkeling van de markt beïnvloeden
Zeven grafieken waaruit groei blijkt
Enkele handige tips om te beleggen voor uw pensioen
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Een andere kijk op politieke risico's
Wilt u beter beleggen? Koop gewoon de wereld
Het is niet al goud wat blinkt
Sentiment in de eurozone onderschat de realiteit
Beleggersgids over inflatie
Eén – niet eens mysterieuze – reden waarom invoerrechten
de wereldhandel niet kapotmaken
Populisten versplinteren ook de Europese politiek
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De digitaks: een storm in een glas water
Hoe moeten beleggers bedrijfswinst interpreteren?
Waarom een krimpende beroepsbevolking niet per se tot stagnatie leidt
Wanneer terughoudendheid of niets doen de beste beleggingsstrategie is
Inzicht in grote bedragen? Eenvoudige wiskunde volstaat
Wat pessimisme vertelt over de volgende bullmarkt
Waarom de grootte van aandelen ertoe doet in de marktcyclus
COVID-19 en de risico's van eenzijdig inkomensbeleggen
Hoe Fisher Investments België aankijkt tegen beleggen in opkomende markten
In goud beleggen: kan deze grondstof schitteren in uw portefeuille?
Fisher Investments België over de politiek in 2021
Fisher Investments België over de invloed van politiek op de markten
Zo benadert u deze lente en zomer de economische cijfers ​
Zo kijkt Fisher Investments België naar de cyclus op de aandelenmarkt ​​
Drie tips die beleggers helpen om gedisciplineerd te blijven in onzekere tijden​​
Waarom aandelen zich niet veel aantrekken van vrijhandelsovereenkomsten​​
Waarom volgens Fisher Investments België de kosten van uw levensonderhoud
niet af te lezen zijn aan consumptieprijsindexen​​
Waarom Fisher Investments België vindt dat beleggers beter niet wachten op officieel recessienieuws​​
Waarom Fisher Investments België de vrees voor een zwakkere groei niet deelt​​
Wat vormt de basis van het langetermijnrendement van aandelen?​​
Waarom Fisher Investments België meent dat de demografie niet noodlottig hoeft te zijn voor de markten
Fisher Investments België: laat de maatregelen van de centrale banken geen reden zijn om uit de aandelenmarkt te stappen​​
Wat aandelenwaarderingen volgens Fisher Investments België aan beleggers prijsgeven​​
Fisher Investments België over de actuele stand van zaken op de obligatiemarkten
Fisher Investments België bespreekt de impact van natuurrampen op economieën en aandelen ​​
Is het verleden een proloog? Fisher Investments België neemt de marktgeschiedenis onder de loep ​​
Tussentijdse verkiezingen in de VS: is impasse gunstig of nadelig voor aandelen?
Fisher Investments België analyseert het belang van consumentenprijsindexen
Fisher Investments België neemt capitulatie onder de loep
Fisher Investments België bespreekt hoe u emotionele beleggingsbeslissingen kunt vermijden

Toelichting van de auteur: Het politieke commentaar van Fisher Investments België is bewust onpartijdig. Fisher Investments België spreekt geen voorkeur uit voor enige politicus of politieke partij en kijkt louter naar de potentiële gevolgen van ontwikkelingen voor de economie of de markten.

Het jaar is nog niet zo lang bezig, maar in politiek opzicht lijkt het ons alvast veel rustiger te worden dan 2020. De politiek is weliswaar maar één van de drie grote factoren die volgens Fisher Investments België de aandelenmarkten beïnvloeden (naast de economie en het sentiment), maar de relatieve opluchting die beleggers na een turbulent 2020 dit jaar wellicht zullen ervaren, kan ertoe bijdragen dat de stemming verder verbetert. Het betrekkelijk rustige politieke klimaat zal volgens ons wereldwijd een positief effect hebben op de markten.

Op politiek vlak kregen beleggers heel 2020 lang veel te verwerken. De Amerikaanse verkiezingen beheersten het jaar, van de Democratische voorverkiezingen met twee dozijn gegadigden tot de felbevochten stembusslag en zijn chaotische nasleep. Door de twee senaatszetels van Georgia, waarvoor opnieuw moest worden gestemd, en het uitvoerig in beeld gebrachte geweld in het Capitool zinderde de Amerikaanse stembusgang zelfs begin 2021 nog na. Op de zeldzame ogenblikken dat het stof even ging liggen, was er meer dan voldoende Brexit-retoriek om het gat te vullen – de gesprekken tussen het VK en de EU sleepten tot het allerlaatste moment aan. Met bovendien ook onrust in Hongkong en protest tegen tal van regeringen over de aanpak van de coronapandemie, was er eigenlijk nooit een vredig moment in 2020.

Vandaag lijken we in rustiger vaarwater te komen. De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden in handen, maar met de kleinste meerderheid sinds 1900. Nu de verkiezingen in Georgia beslecht zijn, is de Senaat bovendien gelijk verdeeld en is de stem van vicepresidente Kamala Harris doorslaggevend. Dat is een recept voor twee jaar politieke impasse (en, vermoeden wij, een hevige interne machtsstrijd). De Brexit verloopt dankzij het handelsakkoord dat het VK en de EU op de valreep sloten al bij al vlot. Hongkong is nog steeds een broeihaard, maar alvast in de VS en Europa lijkt een relatieve rust neer te dalen.

Er staan wel enkele afspraken op de Europese politieke agenda, maar zeker in mondiaal opzicht lijken die niet zo belangrijk en minder conflictueus dan het alles overheersende Brexit-debat. Zo lijkt het onwaarschijnlijk dat de Nederlandse parlementsverkiezingen op 17 maart een radicale omwenteling teweegbrengen, al blijft de populistische Partij voor de Vrijheid het in de peilingen goed doen. De huidige regeringscoalitie van centrumrechtse partijen, geleid door premier Mark Rutte, heeft een minderheid in het parlement. Of Rutte nu een nieuwe ambtstermijn krijgt of niet, de peilingen voorspellen dat de volgende regering zo goed als zeker even versnipperd zal zijn als de huidige, met een rist partijen en veel interne meningsverschillen.

Daardoor is de kans groot dat er weinig verandert. Die andere belangrijke Europese stembusgang, de federale verkiezingen in Duitsland, lijkt gelet op de peilingen en de partijleiders op dit moment al evenzeer voor weinig ophef te zullen zorgen. Kanselier Angela Merkel stelt zich niet opnieuw verkiesbaar en haar eigenhandig gekozen opvolger is al teruggetreden als voorzitter van haar Christendemocratische Unie (CDU). Wij zien binnen de partij niemand anders met haar gewicht, populariteit of bekendheid. Tegelijk lijkt haar sociaaldemocratische tegenstrever (SDP), de juniorpartner in de coalitie van Merkel, nog niet bekomen van de nederlaag in 2017. De populisten zorgen wellicht voor wat rumoer, maar dat zijn beleggers in Europa inmiddels wel gewend, dus voor de aandelenmarkten is dat een vertrouwd scenario.

Politiek fisher analist Helemaal ontdaan van politieke onzekerheid is 2021 niet, maar ze blijft volgens ons toch beperkt tot kleinere gebieden. Israël, bijvoorbeeld, dat in maart voor de vierde keer in minder dan twee jaar naar de stembus trekt. Het land vertegenwoordigt echter slechts 0,2% van de marktkapitalisatie van de MSCI World en is daarmee naar ons gevoel te klein om met politieke onrust de wereld te beroeren. Italië is eveneens een vraagteken nadat gewezen premier Matteo Renzi zijn partij Italia Viva uit de regering heeft teruggetrokken, waardoor die regering geen meerderheid meer heeft in het parlement. Maar beleggers hebben volgens ons al lang leren omgaan met onstabiele regeringen in Rome. Er zijn ook vragen rond de verkiezingen in Schotland.

Heel wat commentatoren die wij volgen, waarschuwen dat de roep om een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid luider kan gaan klinken als de Scottish National Party opnieuw een meerderheid in het deelstaatparlement verovert. Of de Schotten een tweede referendum vragen of niet, kan de stemming daar wel een tijdje overschaduwen en het lijkt ons aangewezen daar alert voor te zijn, maar zelfs als het zover komt, duurt het wellicht nog een hele poos voor het volk mag spreken. Bovendien staat het lang niet vast dat een meerderheid ervoor kiest het VK te verlaten. Het vorige referendum over onafhankelijkheid moest gezien worden in het licht van het politieke klimaat in het VK op lange termijn. Bij een herhaling zal dat volgens ons niet anders zijn.

De enige echter uitschieter op de politieke agenda – waar veel op het spel staat en de emoties hoog kunnen oplaaien – is volgens ons Hongkong. De parlementsverkiezingen waren daar oorspronkelijk gepland voor september 2020, maar de huidige leider Carrie Lam heeft die met een jaar uitgesteld, naar eigen zeggen wegens de pandemie. We zijn er nog enkele maanden van verwijderd, maar de emoties flakkeren al op door de arrestatie en detentie van verschillende prodemocratische krachten in januari. Het zou ons niet verbazen als er in de aanloop naar de verkiezingen onrust uitbreekt. Misschien wordt de stembusgang zelfs opnieuw uitgesteld, afhankelijk van hoe de pandemie en vaccinatie verlopen. Dat is op dit moment echter even onvoorspelbaar als de uitslag van de verkiezingen, wat betekent dat de onzekerheid nog lang boven de aandelenmarkt van Hongkong kan hangen.

Toch lijkt de kans op directe besmetting van de wereldwijde markten ons beperkt – Hongkong is maar goed voor 1% van de marktkapitalisatie van de MSCI World (en de politiek is maar één factor). Aangezien inmenging van China in de politiek van de stad echter ook de relaties tussen China en het Westen kan beroeren, zouden de indirecte economische effecten wel eens groter kunnen zijn. Dat was de afgelopen twee jaar echter niet anders en de situatie zou naar onze mening al fors moeten escaleren voor de wereldwijde markten er echt hinder van beginnen te ondervinden.

Politieke onzekerheid is nooit helemaal weg. Toch vinden wij dat de wereld, zelfs met een sluimerend risico hier en daar, globaal genomen een relatief rustig 2021 tegemoet gaat. Verrassingen, zoals onverwachte verkiezingen, zijn natuurlijk nooit uit te sluiten. Maar met wat we vandaag weten, oogt het plaatje volgens Fisher Investments België alvast op politiek vlak voorlopig gunstig voor aandelen.

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie/
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië

Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

________________________________________________
Bron: Amerikaans Huis van Afgevaardigden, 7 januari 2021.
Bron: Politico, 7 januari 2021.
Bron: FactSet, 28 december 2020.
Ibid.