Om de economische omstandigheden te monitoren, volgt Fisher Investments België een aantal indicatoren, waaronder de inkoopmanagersindexen (ook wel afgekort als PMI's). Volgens ons geven deze indicatoren ontwikkelingen in de bedrijfsactiviteit tijdig weer en het is dan ook voor beleggers interessant deze te begrijpen en op te volgen hoe deze indexen werken en evolueren.
PMI’s zijn maandelijkse enquêtes die naar representatieve bedrijven in verschillende bedrijfstakken worden uitgestuurdi. De enquêtes meten verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, zoals productie, nieuwe orders, levertijden, achterstanden, voorraden, inputkosten en personeelsvoeringii. Ze onderzoeken of de activiteit in een bepaalde categorie is gedaald, dan wel is toegenomen ten opzichte van de maand daarvooriii. PMI-aanbieders, variërend van onderzoeksbureaus (bv. de S&P Global en het Amerikaanse Institute for Supply Management) tot overheidsinstanties (bv. Het Centraal bureau voor de Statistiek in China), verwerken al deze metingen in een totaalcijfer dat aangeeft of de meerderheid van de bedrijven hun bedrijfsactiviteit in het algemeen ziet groeien of krimpeniv.
Gewoonlijk worden bedrijven in de enquêtes gegroepeerd op basis van hun economische sector (bijvoorbeeld in de productie- of dienstensector). PMI-aanbieders kunnen deze sectoren ook samenvoegen tot een samengestelde waarde die de brede waaier van economische activiteiten binnen een regio weerspiegeltv. Nu er overal ter wereld PMI-enquêtes worden gehouden, denkt Fisher Investments België dat deze metingen, in hun geheel genomen, een ruwe momentopname tonen van de maandelijkse bedrijfsomstandigheden. Beleggers kunnen ze gebruiken om meer in detail te kijken naar regio's, sectoren en bedrijfstakken die hen interessant lijken.
Maar PMI's hebben volgens ons ook hun beperkingen. Volgens de vuistregel wijzen kerncijfers boven de 50 op een expansieve economie, wat betekent dat een meerderheid van de bedrijven groeitvi. Volgens de analyses van Fisher Investments België hebben beleggers echter baat bij een meer genuanceerd beeld van PMI-metingen. Bedrijven kunnen vermelden of bepaalde aspecten van hun bedrijf groeien of krimpen, maar ze geven niet aan in welke mate. Zelfs wanneer de meeste bedrijven een krimp voorzien, kan de reële productie van de minderheid nog steeds groot genoeg zijn om voor groei te zorgen. Volgens ons geven PMI's alleen de reikwijdte van de groei of krimp van bedrijven weer, dat wil zeggen hoe wijdverbreid deze is. Maar ze zeggen volgens ons niets over de mate van groei binnen een bepaalde sector of de economie als geheel. Hoewel dit inzicht kan bijdragen aan een tijdige – en vaak eerste – blik op de economische omstandigheden van een bepaalde maand (die tevens vaak de krantenkoppen haalt), denken wij dat het belangrijk is om te onthouden dat PMI's slechts een momentopname zijn. Ze geven weer wat er net is gebeurd, maar tegen de tijd dat de gegevens worden gepubliceerd – meestal een week of twee na de onderzoeksperiode – zijn hun metingen al achterhaald.
De PMI-component die wij het interessantst vinden, is de subindex voor nieuwe orders. De orders van vandaag weerspiegelen immers de productie van morgen. Aanhoudende expansie van nieuwe orders kan duiden op groei in de verdere toekomst, terwijl aanhoudende krimp kan wijzen op zwakte in de bredere economie. Ook de orderachterstand kan een aanwijzing zijn voor de toekomstige productie naarmate producenten hun achterstand proberen in te halen om aan de vraag te voldoen. Maar ook andere componenten van de PMI’s kunnen volgens de evaluaties van Fisher Investments België trends aan het licht brengen. Levertijden van leveranciers kunnen bijvoorbeeld inzicht geven in de werking van leveringsketens. De inputprijzen – in combinatie met aanvullende PMI-gegevens – kunnen dan weer tonen hoe schommelingen in de grondstoffenprijzen het bedrijfsleven beïnvloeden. Ook voorraden en achterstanden kunnen duidelijk maken of vraag en aanbod al dan niet in evenwicht zijn.
Aangezien PMI-gegevens niet altijd duidelijk zijn, moeten we ons afvragen hoe beleggers de indexen op een nuttige manier kunnen analyseren en interpreteren. Wij vinden dat krantenkoppen de maandelijkse schommelingen vaak uitvergroten en kleine veranderingen belangrijker voorstellen dan ze zijn. In de ervaring van Fisher Investments België hebben kleine op- of neerwaartse veranderingen meestal geen gevolgen voor de bredere economie.
We nemen een PMI die stijgt van 55 naar 56 als voorbeeld. Met andere woorden: 56% van de bedrijven zegt dat hun bedrijf groeit vergeleken met 55% de maand ervoor. Hoewel de financiële krantenkoppen de nominale stijging kunnen ophemelen, betwijfelen wij of een dergelijke toename een wezenlijk verschil maakt. Hetzelfde geldt voor een daling van 56 naar 55. Economische waarnemers zouden veel ophef kunnen maken over het feit dat iets minder bedrijven groei rapporteren, maar wij denken dat het overdreven is om uit zo’n minimale verandering verdere conclusies te trekken.
Wat voor ons vooral van belang is, is of de PMI's boven of onder de 50 liggen. En zelfs dát is voor interpretatie vatbaar volgens de analyses van Fisher Investments België. Zoals we hebben besproken, betekent een peiling lager dan 50 niet per definitie dat de productie daadwerkelijk is gekrompen. In plaats van te focussen op een verandering van één maand, moeten we kijken naar de tendens en de vooruitzichten die erachter zitten. Zijn de metingen over het algemeen expansief of krimpend en hoe verhoudt zich dat tot het heersende sentiment?
PMI's bieden een voorproefje van hoe het economisch klimaat zich zal ontwikkelen. Hoewel cijfers over de economische productie (bv. het bruto binnenlands product, een door de overheid berekende raming van de economische productie) achteruitkijkende indicatoren zijn, hebben beleggers ze volgens Fisher Investments België nog steeds nodig om de peilingen van de PMI's te bevestigen. Volgens ons geeft deze gecombineerde aanpak een duidelijk beeld van welke richting de economie mogelijk op kan gaan. Beleggers kunnen deze inzichten gebruiken om te beoordelen hoe de marktverwachtingen aansluiten bij de realiteit.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
______________________________________________