Fisher Investments België verheldert ESG-beleggen

Artikelen Fisher Investments België
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen
Fisher Investments Belgie
Maakt verkopen in mei blij?
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?
Waarom een politieke impasse goed kan zijn voor aandelen
Afwegingen, risico en realistisch beleggen
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen
Waar reageren de markten het hardst op? Je zou versteld staan…
De politiek kan de ontwikkeling van de markt beïnvloeden
Zeven grafieken waaruit groei blijkt
Enkele handige tips om te beleggen voor uw pensioen
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Een andere kijk op politieke risico's
Wilt u beter beleggen? Koop gewoon de wereld
Het is niet al goud wat blinkt
Sentiment in de eurozone onderschat de realiteit
Beleggersgids over inflatie
Eén – niet eens mysterieuze – reden waarom invoerrechten
de wereldhandel niet kapotmaken
Populisten versplinteren ook de Europese politiek
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De digitaks: een storm in een glas water
Hoe moeten beleggers bedrijfswinst interpreteren?
Waarom een krimpende beroepsbevolking niet per se tot stagnatie leidt
Wanneer terughoudendheid of niets doen de beste beleggingsstrategie is
Inzicht in grote bedragen? Eenvoudige wiskunde volstaat
Wat pessimisme vertelt over de volgende bullmarkt
Waarom de grootte van aandelen ertoe doet in de marktcyclus
COVID-19 en de risico's van eenzijdig inkomensbeleggen
Hoe Fisher Investments België aankijkt tegen beleggen in opkomende markten
In goud beleggen: kan deze grondstof schitteren in uw portefeuille?
Fisher Investments België over de politiek in 2021
Fisher Investments België over de invloed van politiek op de markten
Zo benadert u deze lente en zomer de economische cijfers ​
Zo kijkt Fisher Investments België naar de cyclus op de aandelenmarkt ​​
Drie tips die beleggers helpen om gedisciplineerd te blijven in onzekere tijden​​
Waarom aandelen zich niet veel aantrekken van vrijhandelsovereenkomsten​​
Waarom volgens Fisher Investments België de kosten van uw levensonderhoud
niet af te lezen zijn aan consumptieprijsindexen​​
Waarom Fisher Investments België vindt dat beleggers beter niet wachten op officieel recessienieuws​​
Waarom Fisher Investments België de vrees voor een zwakkere groei niet deelt​​
Wat vormt de basis van het langetermijnrendement van aandelen?​​
Waarom Fisher Investments België meent dat de demografie niet noodlottig hoeft te zijn voor de markten
Fisher Investments België: laat de maatregelen van de centrale banken geen reden zijn om uit de aandelenmarkt te stappen​​
Wat aandelenwaarderingen volgens Fisher Investments België aan beleggers prijsgeven​​
Fisher Investments België over de actuele stand van zaken op de obligatiemarkten
Fisher Investments België bespreekt de impact van natuurrampen op economieën en aandelen ​​
Is het verleden een proloog? Fisher Investments België neemt de marktgeschiedenis onder de loep ​​
Tussentijdse verkiezingen in de VS: is impasse gunstig of nadelig voor aandelen?
Fisher Investments België analyseert het belang van consumentenprijsindexen
Fisher Investments België neemt capitulatie onder de loep

Steeds meer institutionele en particuliere beleggers willen bij hun beleggingen rekening houden met milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (Environmental, Social en Governance – ESG). Dat steeds meer bedrijven ESG-informatie verschaffen, is voor beleggers dan ook een goede zaak. Maar ESG-overwegingen op een doeltreffende manier toepassen op een portefeuille is niet altijd eenvoudig. Fisher Investments België geeft u in dit artikel meer inzicht in ESG-beleggen en legt uit hoe u dat in uw beleggingsstrategie integreert. We bespreken ook de mogelijke risico's en tekortkomingen van ESG-factoren en welke gevolgen die voor uw beleggingen kunnen hebben.

Wat is ESG-beleggen en waarom doet het ertoe?

Door criteria op het vlak van milieubeheer, maatschappelijke verantwoordelijkheid en behoorlijk bestuur in aanmerking te nemen, kunt u via uw beleggingen bedrijven belonen die op die domeinen goed presteren. Binnen deze drie categorieën kunnen beleggers bijvoorbeeld rekening houden met:

Milieubeheer – de manier waarop een bedrijf hulpbronnen en energie gebruikt, afval en uitstoot beheert en de klimaatverandering opvangt.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid – hoe een bedrijf omgaat met zijn werknemers, met gezondheids- en veiligheidsaspecten en met de gemeenschappen waarin het actief is.
Behoorlijk bestuur – de diversiteit, de ethiek, het beloningsbeleid, de onafhankelijkheid van de raad van bestuur en de aandeelhoudersstructuur van een bedrijf.

Om de risico's van aandelen te kunnen inschatten, is het altijd al belangrijk geweest om, naast het financiële plaatje en andere fundamentele factoren, ook bovenstaande aspecten te begrijpen. Door de toenemende interesse voor ESG zijn bedrijven echter meer informatie gaan verschaffen om beleggers te helpen beoordelen hoeveel vooruitgang zij in deze domeinen boeken – of niet.

Hoe kiest u de ESG-strategie die bij u past?

Er zijn grote verschillen in ESG-strategieën en het is voor beleggers niet eenvoudig om in te schatten welk effect al die benaderingen op hun portefeuille zullen hebben. Een courante strategie is om te werken met 'uitsluiting', waarbij beleggers aandelen of categorieën met minder goede ESG-kenmerken uit hun portefeuille weren. Vaak gaat het bijvoorbeeld om een combinatie van bedrijven die actief zijn in alcohol, tabak, kansspelen of wapens. Een andere aanpak is gericht op het beleggen in ondernemingen die een verandering op milieu- of maatschappelijk gebied kunnen bewerkstelligen. Dat gaat van bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie en elektrische auto's tot koplopers op het gebied van diversiteit. Weer andere strategieën combineren verschillende benaderingen. Neem de tijd om te bestuderen welke aanpak – of combinatie – het beste bij u en uw ESG-doelen past.

Hoe integreert u ESG-factoren in uw beleggingsstrategie?

Fisher Investments België is van mening dat wie doordacht wil beleggen, zorgvuldig moet inschatten hoe belangrijk ESG-risico's precies zijn, ongeacht welke ESG-strategie zij (eventueel) op hun portefeuille toepassen. ESG-factoren op een portefeuille toepassen kan op verschillende manieren. Wij raden aan om top-down te werken en kansen en risico's op het gebied van ESG doorheen het volledige beleggingsproces in aanmerking te nemen. Het helpt volgens ons om eerst naar het brede plaatje te kijken en rekening te houden met ESG-factoren waaronder milieuregelgeving, sociaal beleid, economische en markthervormingen bij het uitwerken van een macro-economisch scenario en het bepalen van thematische voorkeuren.

Groen beleggen aandelen Op die manier kunt u vervolgens gemakkelijker bedrijven identificeren die goed bij uw strategie passen en ESG-overwegingen op een doordachte manier toepassen. Beleggen in de mijnbouwsector kan bijvoorbeeld specifieke risico's inhouden en vereist goed inzicht in het veiligheidsbeleid van bedrijven. Een ander voorbeeld is om alert te zijn voor bedrijven met een sterk geconcentreerd aandeelhouderschap. Grote aandeelhouders kunnen de strategie van een bedrijf sterker beïnvloeden. Als zij beslissen om hun belang wezenlijk te wijzigen, kan dat ook een impact hebben op de koers. Dergelijke bedrijfsspecifieke ESG-risico's hoeven u er niet van te weerhouden om aandelen te kopen, maar het loont de moeite om deze risico’s te kennen en op te volgen.

Welke beperkingen heeft ESG-beleggen zoal?

ESG-scores worden op uiteenlopende manieren berekend. Daardoor kan het moeilijk zijn om ESG-strategieën te beoordelen en te vergelijken. Bedrijven die ESG-ratings publiceren, hebben elk hun eigen methode ontwikkeld om ESG-factoren te kwantificeren – geen eenvoudige opdracht, want heel wat componenten zijn eerder kwalitatief van aard. Ratingbedrijven evalueren een brede waaier van factoren en distilleren daaruit een 'ESG-score'. Die score is echter van nature subjectief, want ze hangt af van welke criteria bij de beoordeling het meeste gewicht krijgen.

Vaak geven ratingbedrijven aan hetzelfde bedrijf heel uiteenlopende scores. Zij leggen bijvoorbeeld andere klemtonen wanneer zij de 'maatschappelijke' score van een bedrijf – van het diversiteitsbeleid tot de blootstelling aan kinder- of dwangarbeid – in een cijfer uitdrukken, en dat kan invloed hebben op de algemene score. Zelfs wanneer een factor in theorie meetbaar is, zoals de CO2-uitstoot, kan die berekening meer kunst dan wetenschap zijn doordat er slechts beperkte gegevens voorhanden zijn. Ratingbedrijven kunnen die cijfers alleen maar schatten en lopen vaak ver uiteen.

Al die tekortkomingen betekenen niet dat u ratings maar beter helemaal links laat liggen. U moet zich er gewoon bewust van zijn en u voldoende informeren. Als u weet hoe een rating tot stand is gekomen, kunt u uitmaken of u het met het oordeel eens bent of niet. Inzicht in de risico's, of die nu ESG-gerelateerd zijn of niet, is bij elke belegging van belang.

Is ESG-beleggen een meerwaarde voor het rendement?

ESG-beleggen wint bij sommige beleggers duidelijk aan populariteit. Maar of het hanteren van ESG-beperkingen een wezenlijke invloed heeft op het rendement, is moeilijk te becijferen. De markt hanteert geen standaarddefinitie van ESG en de aanpak kan aanzienlijk verschillen, dus is er geen goede manier om verschillen in rendement te meten.

Sommige delen van de markt zijn ESG-vriendelijker dan andere. Bedrijven in de technologiesector zijn bijvoorbeeld vaak aantrekkelijk in ESG-opzicht omdat zij efficiëntiewinsten helpen te realiseren, hun technologieën hernieuwbare energie bevorderen of hun productie een kleine voetafdruk heeft. Energiebedrijven zijn daarentegen doorgaans grondstoffenintensief en scoren vaak niet goed op ESG-factoren. Hoe zou een portefeuille die alle energiebedrijven weert het doen in vergelijking met een portefeuille zonder die beperking? Ze zal relatief gezien minder goed presteren wanneer energiebedrijven het goed doen, en beter als zij achterblijven bij de rest van de markt.

Een ander voorbeeld is dat ESG-scores gewoonlijk beter zijn in de ontwikkelde markten dan in de opkomende markten. Bedrijven uit opkomende landen hebben meestal een minder diverse raad van bestuur, een sterker geconcentreerd aandeelhouderschap en minder blootstelling aan technologie. Ook dat verschil tussen ontwikkelde en opkomende markten kan invloed hebben op het relatieve rendement.

ESG-beleggen is slechts één van de vele manieren waarop beleggers proberen om hun financiële doelstellingen te halen, en is niet intrinsiek beter dan andere benaderingen. Beslist u om u op ESG-terrein te begeven, dan is het volgens Fisher Investments België het best om dat te doen binnen een alomvattend beleggingsproces dat u helpt om tegelijk uw ESG-doelstellingen en uw financiële doelen te realiseren.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

    Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.

    Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.