Tips voor uw pensioenbudget van Fisher Investments België

Artikelen Fisher Investments België
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen
Fisher Investments Belgie
Maakt verkopen in mei blij?
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?
Waarom een politieke impasse goed kan zijn voor aandelen
Afwegingen, risico en realistisch beleggen
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen
Waar reageren de markten het hardst op? Je zou versteld staan…
De politiek kan de ontwikkeling van de markt beïnvloeden
Zeven grafieken waaruit groei blijkt
Enkele handige tips om te beleggen voor uw pensioen
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Een andere kijk op politieke risico's
Wilt u beter beleggen? Koop gewoon de wereld
Het is niet al goud wat blinkt
Sentiment in de eurozone onderschat de realiteit
Beleggersgids over inflatie
Eén – niet eens mysterieuze – reden waarom invoerrechten
de wereldhandel niet kapotmaken
Populisten versplinteren ook de Europese politiek
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De digitaks: een storm in een glas water
Hoe moeten beleggers bedrijfswinst interpreteren?
Waarom een krimpende beroepsbevolking niet per se tot stagnatie leidt
Wanneer terughoudendheid of niets doen de beste beleggingsstrategie is
Inzicht in grote bedragen? Eenvoudige wiskunde volstaat
Wat pessimisme vertelt over de volgende bullmarkt
Waarom de grootte van aandelen ertoe doet in de marktcyclus
COVID-19 en de risico's van eenzijdig inkomensbeleggen
Hoe Fisher Investments België aankijkt tegen beleggen in opkomende markten
In goud beleggen: kan deze grondstof schitteren in uw portefeuille?
Fisher Investments België over de politiek in 2021
Fisher Investments België over de invloed van politiek op de markten
Zo benadert u deze lente en zomer de economische cijfers ​
Zo kijkt Fisher Investments België naar de cyclus op de aandelenmarkt ​​
Drie tips die beleggers helpen om gedisciplineerd te blijven in onzekere tijden​​
Waarom aandelen zich niet veel aantrekken van vrijhandelsovereenkomsten​​
Waarom volgens Fisher Investments België de kosten van uw levensonderhoud
niet af te lezen zijn aan consumptieprijsindexen​​
Waarom Fisher Investments België vindt dat beleggers beter niet wachten op officieel recessienieuws​​
Waarom Fisher Investments België de vrees voor een zwakkere groei niet deelt​​
Wat vormt de basis van het langetermijnrendement van aandelen?​​
Waarom Fisher Investments België meent dat de demografie niet noodlottig hoeft te zijn voor de markten
Fisher Investments België: laat de maatregelen van de centrale banken geen reden zijn om uit de aandelenmarkt te stappen​​
Wat aandelenwaarderingen volgens Fisher Investments België aan beleggers prijsgeven​​
Fisher Investments België over de actuele stand van zaken op de obligatiemarkten
Fisher Investments België bespreekt de impact van natuurrampen op economieën en aandelen ​​
Is het verleden een proloog? Fisher Investments België neemt de marktgeschiedenis onder de loep ​​
Tussentijdse verkiezingen in de VS: is impasse gunstig of nadelig voor aandelen?
Fisher Investments België analyseert het belang van consumentenprijsindexen
Fisher Investments België neemt capitulatie onder de loep

Hoeveel kunt u uitgeven na uw pensioen? Welke levensstijl wilt u met uw spaargeld en beleggingen op uw oude dag kunnen financieren? Voor Fisher Investments België bepaalt het antwoord op die vragen hoe u de (gedeeltelijke of volledige) financiering van uw pensioen met langetermijnbeleggingen het best aanpakt. Grosso modo zijn er naar ons aanvoelen twee manieren om uw toekomstige uitgaven te ramen. Ze vertellen u allebei iets over hoe u uw pensioen kunt financieren. Op basis van deze ramingen kunt u volgens ons een financieel plan uitwerken op maat van uw unieke situatie en behoeften.

Om te beginnen lijkt het ons verstandig om een schatting te maken van hoeveel u verwacht uit te geven. Maak een lijstje van uw huidige uitgaven en stel uzelf de vraag of u na uw pensioen iets daaraan zou veranderen. Maak een onderscheid tussen noodzakelijke kosten voor uw levensonderhoud (uitgaven die u móet doen) en discretionaire uitgaven (dingen die u niet per se nodig hebt om te overleven). Voorbeelden van noodzakelijke kosten zijn huisvesting, gezondheidszorg en andere financiële verplichtingen, zoals schuldaflossingen, belastingen en verzekeringen.

Discretionaire uitgaven zijn eerder optioneel, zoals reizen en vrijetijdsbesteding. Daar kunt u indien nodig snel op besparen. Door alles te noteren wat u kunt bedenken, van uw verwachte dagelijkse kosten tot minder frequente of zelfs louter potentiële uitgaven, krijgt u een ruw idee van hoeveel geld u na uw pensioen nodig zult hebben om een bepaalde levensstandaard aan te houden.

Vervolgens raden wij u aan om te bekijken of en hoe uw uitgavenpatroon zal veranderen. Bent u bijvoorbeeld van plan om na uw pensioen te verhuizen? Verwacht u dat het leven op de plaats waar u naartoe trekt duurder of goedkoper is? Denk ook na over welke uitgaven u na uw pensioen kunt verminderen of schrappen, zoals woon-werkverkeer, kleding voor op het werk, kinderopvang of ouderenzorg. Welke kosten kunnen daarentegen stijgen? Wilt u zich eindelijk gaan wijden aan een lang uitgestelde hobby, plant u verre reizen of denkt u vaker uit eten te zullen gaan? Denk ook aan gezondheidszorg. Hoe ouder u wordt, hoe groter in onze ervaring de kans is dat uw medische kosten stijgen. Op dat vlak kan uw familiale voorgeschiedenis u helpen om een grove schatting te maken van wat u kunt verwachten.

Nadat u hebt bepaald waar u uw geld aan zult uitgeven, is het naar onze mening ook belangrijk om rekening te houden met de inflatie – de algemene stijging van de prijzen doorheen de hele economie. Daarvoor kijkt u niet alleen naar de historische inflatiecijfers en -trend in uw land, maar ook naar de prijsontwikkeling in uitgavencategorieën die in uw persoonlijke situatie belangrijk zijn. Zo stegen tussen 2001 en 2020 de prijzen voor ziekenhuisopnames in de eurozone met 64,6%, veel sneller dan de brede geharmoniseerde consumptieprijsindex, die met 35,1% toenam1. (De geharmoniseerde consumptieprijsindex of HICP is een brede maatstaf van de prijzen van goederen en diensten.) In het VK was het verschil nog veel groter: verzorging in een ziekenhuis werd er 161,0% duurder, terwijl de HICP over diezelfde periode 46,0% hoger ging2. Beleggers die (bijna) met pensioen zijn, doen er volgens ons goed aan dergelijke trends in het achterhoofd te houden. Ook als uw prognoses niet 100% nauwkeurig zijn, helpt een inschatting van uw persoonlijke inflatiepercentage om later het risico op onverwacht hoge kosten te verkleinen. Als u rekening houdt met de inflatie, kunt u er bovendien in uw pensioenplan ook marge voor inbouwen.

Nu u weet hoeveel geld u uitgeeft, is de volgende vraag hoeveel er binnenkomt. Dat is de optelsom van uw inkomsten uit andere bronnen dan beleggingen en de opbrengsten die uw portefeuille kan genereren. Niet-beleggingsinkomsten zijn bijvoorbeeld uw overheidspensioen en eventuele groepsverzekeringen of pensioenspaarplannen, inkomsten uit een zakelijke activiteit die u blijft uitoefenen en inkomsten die een gezinslid of uzelf uit arbeid haalt (bijvoorbeeld omdat u ook na uw pensioen nog deeltijds werkt). Door die inkomsten naast uw verwachte uitgaven te leggen, krijgt u volgens ons een helderder beeld van wat uw beleggingen moeten opbrengen – en welk opnamepatroon uw portefeuille aankan.

Budgettips Op die manier kunt u bepalen hoeveel geld u over een bepaalde periode maximaal kunt besteden in uiteenlopende omstandigheden en situaties. Cruciaal daarbij is naar onze mening uw tijdshorizon – hoelang uw beleggingen voor u (en uw naasten) moeten meegaan. Die hangt in het algemeen af van uw gezondheid, uw levensverwachting en wat u uw erfgenamen wilt nalaten. Daarbij lijkt het ons aangewezen om rekening te houden met verschillende rendementsscenario's – afgaand op het verleden om realistische aannames te hanteren – en de mate van marktrisico die u bereid bent te nemen. Aan de hand daarvan kunt u zich een redelijk betrouwbaar beeld vormen van datgene waarin uw pensioenportefeuille wel en niet kan voorzien. Als het geschatte budget uit in het eerste deel van deze oefening betekent dat u grote opnames uit uw beleggingen moet doen, dan kan uw portefeuille uitgeput raken terwijl u deze nog nodig hebt.

Dat is wellicht een belangrijk signaal dat u uw plannen moet bijstellen, bijvoorbeeld door meer te sparen en te beleggen vóór uw pensioen of uw uitgavenplannen terug te schroeven. Ook nuttig is volgens Fisher Investments België om het onderscheid tussen levensonderhoud en discretionaire uitgaven voor ogen te houden. Als de marktomstandigheden verslechteren, kan het helpen om uw discretionaire uitgaven te verminderen. Hopelijk hoeft u dat nooit te doen, maar het kan wel.

Een vergelijking van uw verwachte uitgaven en inkomsten vormt naar onze mening een goed uitgangspunt voor een financiële planning. Wanneer u begint te plannen voor uw pensioen, kunt u de raming van uw persoonlijke uitgavenpatroon gebruiken om te bepalen hoeveel u wilt sparen en beleggen om dat te financieren. Zo weet u welk bedrag u opzij moet zetten en volgens welke vermogensallocatie – de mix van aandelen, obligaties, contanten en andere effecten in uw portefeuille – u dat het best belegt. Tijdens uw actieve loopbaan een financieel doel op lange termijn vastleggen, kan u helpen om degelijke plannen te maken en indien nodig bij te stellen. Dichter bij – of na – uw pensioen kunt u uw opgebouwde appeltje voor de dorst en de verwachte opnamesnelheid gebruiken als leidraad bij uw financiële beslissingen. Niet alles verloopt zoals gepland, maar als u enkele elementaire verwachtingen vastlegt, bent u naar onze mening beter voorbereid als de zaken uiteindelijk toch anders lopen dan u had gedacht.

Een pensioenbudget staat voor ons niet in steen gebeiteld. Het is eerder een continu proces en moet op gezette tijdstippen herzien en aangepast worden aan veranderende omstandigheden.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

    Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.

    Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

    Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

    ___________________________
    1 Bron: FactSet, 14/09/2021. De geharmoniseerde consumptieprijsindex van de eurozone (verzorging in een ziekenhuis en HICP eurozone), alle onderdelen, procentuele verandering, 2001-2020.
    2 Ibid. De geharmoniseerde consumptieprijsindex van het VK (verzorging in een ziekenhuis en HICP VK), alle onderdelen, procentuele verandering, 2001-2020.